SODELOVANJE

Golob na obisku pri Bidnu v Beli hiši: poglejte, o čem bosta govorila

Golob bo prvi predsednik slovenske vlade po 18 letih, ki ga bo ameriški predsednik gostil na delovnem obisku.
Fotografija: V Beli hiši bo obiskal ameriškega predsednika. FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/Afp
Odpri galerijo
V Beli hiši bo obiskal ameriškega predsednika. FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/Afp

Premierja Roberta Goloba bo danes v Beli hiši gostil ameriški predsednik Joe Biden. Voditelja bosta glede na napovedi govorila o sodelovanju na področju energetike in inovacij ter nekaterih ključnih mednarodnih izzivih. Golob bo prvi predsednik slovenske vlade po 18 letih, ki ga bo ameriški predsednik gostil na delovnem obisku.

Ob napovedi obiska sta obe strani izpostavili sodelovanje Slovenije pri veliki izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti. Slovenija je namreč takrat v okviru izmenjave, ki je domov pripeljala tudi več Američanov, izročila dva ruska vohuna, ki sta bila tik pred tem obsojena.

Prvi sestanek v Beli hiši

Voditelja Slovenije in ZDA sta se sicer v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj, tokraten sestanek pa bo prvi v Beli hiši. V kabinetu premierja Goloba ob tem poudarjajo tesne vezi med zaveznicama, ki imata od leta 2020 vzpostavljen strateški dialog, povezujejo pa ju skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo v Natu.

Energetska varnost in sodelovanje

V Beli hiši napovedujejo poglobljen pogovor o številnih vprašanjih skupnega interesa. Med temi naštevajo energetsko varnost in sodelovanje, kar je kot eno od ključnih tem pred obiskom izpostavil tudi Golob. V njegovem kabinetu poleg tega med področji bilateralnega sodelovanja izpostavljajo še kibernetsko varnost, umetno inteligenco in inovacije.

Obisk v ZDA je po prepričanju Goloba izraz ugleda, ki ga imata Slovenija in njena zunanja politika v zadnjem obdobju, ki ga zaznamuje tudi nestalno članstvo države v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije