VMEŠAVANJE V DELO POLICIJE?

Bodo njene »halucinacije« postale njegova najhujša nočna mora? Predsednika vlade kazensko ovadili

Ovadili so ga v povezavi z obtožbami o vmešavanju v delo policije. Predsednik vlade se bo na kazensko ovadbo odzval v sredo zjutraj.
Fotografija: Tatjana Bobnar, v ozadju predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Tv Slovenija
Odpri galerijo
Tatjana Bobnar, v ozadju predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Tv Slovenija

Policija je po informacijah portala 24ur kazensko ovadila predsednika vlade Roberta Goloba. Ovadili so ga v povezavi z obtožbami o vmešavanju v delo policije. Odvetnik predsednika vlade Stojan Zdolšek je vložitev kazenske ovadbe potrdil, a je prepričan, da v Golobovih izjavah ni elementov kaznivega dejanja. 

Predsednik vlade se bo na kazensko ovadbo odzval v sredo zjutraj v državnem zboru, so zapisali na vladi na omrežju X. 

Specializirano državno tožilstvo potrdilo prejem ovadbe

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je decembra 2022 Komisiji za preprečevanje korupcije naznanila očitke o političnih pritiskih na Policijo. Kot je kasneje povedala na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ, je bila deležna pritiskov s strani premierja Goloba. 

Predsednika vlade so ovadili v povezavi z obtožbami o vmešavanju v delo Policije. FOTO: Justin Tallis/afp
Predsednika vlade so ovadili v povezavi z obtožbami o vmešavanju v delo Policije. FOTO: Justin Tallis/afp

image_alt
Bobnarjeva udarila nazaj: Golob želel odpustiti določeno osebo

O domnevnih pritiskih nanjo in na tedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava je Bobnarjeva še kot ministrica obvestila tožilstvo in protikorupcijsko komisijo, ker je zaznala, da bi lahko šlo za sum kaznivega dejanja. Zatem pa je o njih podrobneje spregovorila tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo.

»Premier Golob me je obvestil, da Boštjan Lindav ni opravil naloge glede očiščenja policije, da gre ob tem za izdajo, izpostavil mi je Darka Muženiča in Davida Antoloviča. Zaznala sem, da je premier z direktorjem nacionalnega preiskovalnega urada v neposrednem kontaktu,« je dejala Bobnar o dobivanju z Muženičem.

Premier Golob se je odzval dan pozneje. Gre za »halucinacije«, je dejal. »Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov,« je na tedanje Golobove besede spomnila Televizija Slovenija. Napovedal je, da bo tudi sam pričal pred komisijo in dejal, da ima dovolj prič in dokazov o tem, koliko malo resnice je govorila Bobnar.

Golob pred preiskovalno komisijo še ni stopil

 Da je opravil pogovor s kriminalisti, pa je bilo mogoče sklepali po tem, ko je tožilstvo konec avgusta obvestilo KPK, da ni več zadržkov, da se premier Golob seznani s spisom KPK o tej zadevi. Policija je svoj postopek vodila pod taktirko pristojnega tožilstva in ga zaključila s kazensko ovadbo, še navaja nacionalna televizija.

»Golob je od mene kot od ministrice zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva, zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. Še celo več, zato, da bi jaz ostala ministrica, naj bi moral nekdo izgubiti službo. V bistvu je izhajal stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati,« je poudarila.

Bivša notranja ministrica je decembra 2022 med razlogi za napovedan odstop navedla, da premier ni želel potrditi članov njene ekipe. Zavrnil je predlog za imenovanje šefa policije Boštjana Lindava na to funkcijo s polnim mandatom, povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval tudi z »odpustitvijo določene osebe iz policije«, je takrat razkrila.

image_alt
Bobnarjeva naredila, kar je obljubila

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije