KIBERNETSKI NAPAD

Informacijski sistem mariborske univerze onesposobljen - krivi Rusi?!

V rektoratu univerze so redkobesedni, preiskava še poteka.
Fotografija: Z vdorom v informacijski sistem se ukvarja tudi policija. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
Z vdorom v informacijski sistem se ukvarja tudi policija. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Informacijski sistem Univerze v Mariboru je zaradi obsežnejšega kibernetskega napada, ki se je zgodil v sredo zvečer, še vedno onesposobljen. V rektoratu univerze so glede dogajanja redkobesedni, saj preiskava še poteka. Po informacijah spletnega portala 24ur za obsežnim napadom stojijo Rusi z izsiljevalskim virusom, imenovanim babuk ransomware.

Izsiljevalsko programsko opremo Babuk naj bi razvila skupina rusko govorečih hekerjev, kriminalna združba Team Babuk. Prvič so jo zaznali v začetku leta 2021, »zaslovela« pa je s svojimi prefinjenimi napadi in dvojno taktiko izsiljevanja. Napadalci poleg šifriranja datotek grozijo tudi z razkrivanjem občutljivih podatkov, če odkupnina, ki jo zahtevajo v kriptovaluti, ne bo plačana.

Po navedbah GitHuba, razvijalca programske opreme, so vzpostavili celo svojo spletno stran, na kateri so v preteklosti že objavili podrobnosti o žrtvah, ki niso hotele plačati.

Zahtevali štiri milijone

Skupino povezujejo s številnimi obsežnimi kibernetskimi napadi, usmerjenimi na različne sektorje, kot sta računalništvo in finance. Aprila 2021 so na primer iz sistema policijske uprave v Washingtonu ukradli več kot 250 GB podatkov in grozili, da bodo izdali občutljive podatke. V zameno so zahtevali štiri milijone dolarjev odkupnine (3,7 milijona evrov), poroča CNN.

Kot mnoge podobne skupine tudi Babuk deluje po modelu Ransomware-as-a-Service (RaaS), kjer svoje storitve ponujajo drugim kibernetskim kriminalcem za delež odkupnine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije