PREPOVED UPRAVLJANJA

Inšpekcijski ukrepi proti Biobanki: vzorci tkiv po novem pri podjetju Celica

Skladno z zakonom o kakovosti in varnosti človeških tkiv in celic bodo ob prenehanju dejavnosti shranjena tkiva in celice premeščena.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik

JAZMP je podjetju Celica odredila nadomestno shranjevanje vzorcev tkiv in celic podjetja Biobanka, ki je pred stečajem. Podjetju Celica je odredila tudi nadomestno shranjevanje pripadajoče dokumentacije, so sporočili iz JAZMP. To mora Celici omogočiti podjetje GaiaCell, ki je vzorce in dokumentacijo prevzelo od Biobanke.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je 18. oktobra podjetju Celica še odredila, da mora vse imetnike, ki so vzorce tkiv in celic shranili pri podjetju Biobanka, obvestiti, da so zagotovili nadomestno shranjevanje vzorcev tkiv in celic ter dokumentacijo Biobanke.

Tkiva morajo premestiti

Gordana Živčec Kalan. FOTO: Blaž Samec/delo
Gordana Živčec Kalan. FOTO: Blaž Samec/delo
JAZMP je zoper Biobanko sprožila inšpekcijski postopek odvzema dovoljenja za opravljanje dejavnosti preskrbe s tkivi in celicami zaradi suma o neizpolnjevanju pogojev. Poleg tega je sprožila postopek o prepovedi opravljanja dejavnosti preskrbe s človeškimi tkivi in celicami zoper podjetje Educell, sicer sestrsko podjetje Biobanke.

Biobanka, ki je v zadnjih 16 letih shranjevala popkovnično kri in tkivo otrok, je namreč prenehala delovati. Skladno z zakonom o kakovosti in varnosti človeških tkiv in celic pa morajo imeti ustanove za tkiva in celice pripravljene sporazume in postopke, ki zagotavljajo, da bodo ob prenehanju dejavnosti shranjena tkiva in celice premeščena. Biobanka je imela sklenjena sporazuma le s podjetjem Educell in podjetjem Celica, ki ima veljavno dovoljenje agencije za opravljanje dejavnosti, so sporočili z JAZMP.

Odobrila posojilo, ni ga odplačevala

Vzorci Biobanke so sicer pred odločitvijo JAZMP pristali pri podjetju GaiaCell, ki ga je v začetku leta ustanovila nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan.

GaiaCell je sicer vzorce pridobila po tistem, ko je Biobanka pristala v finančnih težavah. Po poročanju portala Necenzurirano je Živčec Kalan prek enega od svojih podjetij v začetku leta Biobanki odobrila 1,7 milijona evrov visoko posojilo in v zavarovanje dobila opremo, ki pa je Biobanka po besedah Živčec Kalan ni odplačevala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije