VINSKI VITEZ

Ivan Janez je stopil na najvišjo viteško stopnico (FOTO)

Prijatelji so nazdravili dosežku Ivana Janeza Pučka. Povišan je v viteza v Evropskem redu vitezov vina.
Fotografija: Ivan Janez Pučko je pravi viteški človek, ima integriteto in je vreden zaupanja. FOTOGRAFIJE: Ludvik Kramberger
Odpri galerijo
Ivan Janez Pučko je pravi viteški človek, ima integriteto in je vreden zaupanja. FOTOGRAFIJE: Ludvik Kramberger

V naši vinsko bogati državi poleg slovenskega že dlje deluje Evropski red vitezov vina, v katerem ugledni vinarji, vinogradniki in tudi ljubitelji vina skrbijo predvsem za širjenje lepe besede o Sloveniji in slovenskem vinu, kulturi pitja vina, izobraževanju mladih in podobno.

Vitezi so Ivanu Janezu nazdravili za njegovo napredovanje.
Vitezi so Ivanu Janezu nazdravili za njegovo napredovanje.

Izmed skupaj 4100 zapriseženih pripadnikov reda v 24 državah Evrope jih je v Konzulatu za Slovenijo 260, od tega je 66 vitezov vina in ena redovna dama (po rangu enaka vitezu vina), drugi so nekoliko nižjega ranga. V Legaturi za Pomurje je skupno 56 pripadnikov reda, od tega 18 vitezov vina in ena redovna dama. Kot zadnji je postal vitez vina dolgoletni pripadnik reda Ivan Janez Pučko iz Stanetincev pri Cerkvenjaku.

Pred dnevi je bil v Železnem (Eisenstadt) na Gradiščanskem (Burgenland) v Avstriji na največji letni redovni viteški svečanosti v družbi kandidatov iz številnih evropskih držav, članic Evropskega reda vitezov vina, s položitvijo viteškega meča na obe rameni povišan v najvišjo redovno stopnjo vitez vina –​ Eques de Vino. Ivan je Redu v redovno stopnjo Hospes zaprisegel leta 2010 na veliki viteški svečanosti v Tomaju na Krasu in v dvanajstih letih napredoval v stopnjo vinski svetnik in vinski sodnik.

Pripada eni od šestih področnih legatur v Konzulatu za Slovenijo, Legaturi za Pomurje. Zaslužen je tudi za razvoj vinogradništva na območju Cerkvenjaka in širše, saj je kot prvi predsednik več mandatov vodil tamkajšnje društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina. Ivan Janez Pučko je pravi viteški človek, človek z integriteto in vreden zaupanja.

Velik dosežek

In seveda je po stari viteški navadi na domačijo Breznik v Komarnico povabil nekaj viteških prijateljev, ožjih sopotnikov na strmi, a lepi viteški poti. Njemu in njegovemu dosežku so ob obloženih mizah z vrhunsko domačo kapljico med drugimi nazdravili viteški kolegi iz Evropskega reda vitezov vina: Ignac Rajh – prvi legat Legature za Pomurje, Andrej Šajnovič – drugi legat, Štefan Krampač, Slavko Lončarič, Darko Škerget, Marjan Žmavc, Mirko Žmavc, Franc Zorko, zraven pa še gostitelja, vinska viteza, pripadnika Slovenskega reda vitezov vina Damjan in Marko Breznik.

Ordo equestris vini Europae – Evropski red vitezov vina izhaja iz leta 1984 ustanovljenega Gradiščansko-panonskega reda vitezov vina s sedežem v Železnem v Avstriji. Red se je skliceval na nasledstvo srednjeveškega viteškega reda Sv. Jurija (St. Georgs-Ritterorden) iz leta 1468, ki ga je ustanovil habsburški cesar Friderik III., ker je bil prvi veliki mojster tega reda vojvoda Sibenchirter, mestni gospod Železnega, in je nekaj časa od tu vodil red. Nadvojvoda Otto von Habsburg-Lothringen, prvi Panevropejec, je 27. maja 2005 v samostanu Klosterneuburg pri Dunaju na Ordo equestris vini Europae prenesel pravno nasledstvo po redu Sv. Jurija iz leta 1468/69 s pooblastilom, da svetovni vidik srednjeveškega reda prilagodi današnjemu času in ga nadaljuje v povezavi z vinsko kulturo.

Gostitelja Breznik sta prejela darilo prvega in drugega legata Ignaca Rajha in Andreja Šajnoviča.
Gostitelja Breznik sta prejela darilo prvega in drugega legata Ignaca Rajha in Andreja Šajnoviča.

Zdajšnji vodja dinastije nadvojvoda Karl von Habsburg-Lothringen je v Železnem 20. junija 2009 potrdil omenjeno pravno nasledstvo in pooblastilo ter ga podaljšal še na Red sv. Jurija, ki ga je okrog leta 1333 ustanovil habsburški vojvoda Otto der Fröhliche von Innerösterreich. Prvi senatni konzul je ob tem dobil naziv Magister Generalis, kar pomeni Veliki mojster. Ordo equestris vini Europae je tretje obdobje srednjeveških redov Sv. Jurija, ki pa seveda ni več vojaški viteški red, temveč red miru, njegovi zapriseženci pa vitezi miru. 

Miza je bila založena tako z jedačo kot pijačo.
Miza je bila založena tako z jedačo kot pijačo.

Dobil je darilo.
Dobil je darilo.

Pri Breznikovih so vsi povezani z vinarstvom, gostinstvom, turizmom, tudi hčerka Martina.
Pri Breznikovih so vsi povezani z vinarstvom, gostinstvom, turizmom, tudi hčerka Martina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije