Izbirajo kralja cvička, kronanje bo konec maja
S tridnevnim ocenjevanjem vin se je včeraj začel že 50. Teden cvička. Letos bo ta dolenjski posebnež dobil kar svoj Festival cvička, saj združuje tri odmevne prireditve: Teden cvička, Cvičkarijo in Pop Up Wine Festival.
»To ocenjevanje je finalno, saj so prej ocenjevanja potekala v vseh 32 vinogradniških društvih, ki so združena v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske. Na teh polfinalnih ocenjevanjih so strokovne komisije ocenile več kot 4000 vzorcev vin, tu, na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto, pa so le najboljša,« pravi Miran Jurak, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.
Tako bodo tri komisije od ponedeljka do srede ocenile 636 vzorcev, kar je skoraj tretjina več kot lani, od tega je največ, 181 vzorcev, cvičkov, med njimi je 21 takšnih, ki izpolnjujejo kriterije, da lahko dosežejo največ, kar si želi pridelovalec tega dolenjskega posebneža – da torej postane kralj cvička.
Kronanje konec maja
Novemu kralju bo v finalnem vikendu Festivala cvička, ki bo na novomeškem Glavnem trgu med 27. in 29. majem, krono izročil aktualni kralj cvička Matjaž Golob. Takrat bodo okronali tudi novo cvičkovo princeso, titulo ji bo predala zdajšnja 22. cvičkova princesa Maja Vovko, kraljevi dvor pa bo bogatejši tudi za ambasadorja cvička. Komisije so tudi tokrat prednostno pod drobnogled vzele cvičke, tako da bo novi kralj znan že danes popoldne, bo pa izbira najboljšega dolenjskega posebneža potekala po spremenjenih kriterijih.
»Najprej morajo kandidati za kralja dobiti oceno za najmanj zlato priznanje, v finalu pa zmagovalca ne izbiramo več z rangiranjem, ampak po ponovni ocenitvi najboljših. Pričakujem, da bodo ocene najboljših cvičkov zagotovo visoke, saj je bil letnik dober, čeprav zahteven,« je dodal Jurak. Kot je povedala Ivanka Badovinac, predsednica ene od treh komisij, je bilo že na društvenih ocenjevanjih jasno, da nekatera vina kažejo izjemen potencial.
»Vina ocenjujem že 25 let in lahko rečem, da se je cviček v teh letih zelo spremenil. Danes so trendi sodobni, vino mora biti bolj mehko, gladko, pitno, z nižjimi kislinami, in to današnji cvički prav gotovo imajo. V teh letih je stroka zelo napredovala, tudi okus potrošnika se je spremenil, kar zahteva tudi sodobnejši pristop v pridelavi.«