DZ RAZPRAVLJAL O PRIZNANJU

Odločeno: Slovenija je priznala Palestino (VIDEO)

Opozicija je izredno sejo DZ obstruirala, Slovenija postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino.
Fotografija: Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. FOTO: Voranc Vogel

Državni zbor je na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Slovenija je tako postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino. Predsednik vlade Robert Golob je bil jasen: »Z današnjim priznanjem Palestine kot suverene in neodvisne države pošiljamo upanje palestinskemu narodu na Zahodnem bregu in v Gazi.«

Opozicija je izredno sejo DZ obstruirala

Največja opozicijska poslanska skupina SDS je danes v DZ vložila nov predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine, je razvidno iz spletne strani DZ.

Predlog so poslanci SDS s prvopodpisano Jelko Godec vložili med potekajočo razpravo DZ o predlogu sklepa vlade za priznanje Palestine.

SDS je sicer pred tem umaknila prvi predlog za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je vložila v ponedeljek, je ob začetku seje sporočila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Eklatantna zloraba posvetovalnega referenduma?

Kot je na seji pojasnil predsednik SDS Janez Janša, so prvi predlog umaknili iz tehničnih razlogov. V novem predlogu pa so popravili obrazložitev predloga. Dejal je, da s posvetovalnim referendumom želijo vladi ponuditi 30 dni časa, da se opravi razmislek in se priznanje opravi v najbolj primernem trenutku. Poudaril je, da je 30-dnevni rok, ki mora preteči pred glasovanjem o priznanju Palestine, ustavna zakonska in poslovniška obveza, DZ pa o predlogu danes ne more glasovati.

Poslanska skupina SDS v nadaljnjih postopkih pred iztekom 30-dnevnega roka ne bo sodelovala, je še napovedal Janša, poslanci SDS pa so nato sejo zapustili. Predsednica DZ je v odzivu dejala, da gre za eklatantno zlorabo posvetovalnega referenduma.

image_alt
Ste slišali, kaj je Golob dejal za CNN? Izraelcem to ne bo všeč (VIDEO)

image_alt
Vlada sprejela sklep o priznanju Palestine, Janša: To je izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok v politične namene

Predsednik vlade Robert Golob je ob začetku razprave v DZ povedal: »Ta vlada je zmogla pogum, da je izpeljala civilizacijsko zavezo, ki smo jo bili dolžni izvršiti, odkar je Palestina priznala pravico do samoodločbe. O tej pravici smo Slovenci sanjali tisoč let, pa smo jo dočakali pred dobrimi 33 leti. Palestinski narod žal te pravice še ni dočakal. Zdaj jim jo priznava 146 držav širom sveta, Slovenija se jim bo pridružila kot 147. Naše priznanje niti približno ni stvar naključja, še manj stvar morebitne predvolilne aritmetike. Na priznanje Palestine se ta vlada pripravlja najmanj od februarja letos.«

Seja o priznanju Palestine v DZ, 4. 6. 2024 FOTO: Voranc Vogel
Seja o priznanju Palestine v DZ, 4. 6. 2024 FOTO: Voranc Vogel

NSi ne bo nasprotovala predlogu vlade za priznanje Palestine

Jožef Horvat je v imenu poslanske skupine NSi obsodil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, obenem pa tudi nesorazmeren odgovor Izraela. Bil je kritičen do slovenske zunanje politike v Varnostnem svetu ZN, pa tudi do tega, da bo Slovenija Palestino priznala sama in ne v večji skupini držav. Napovedal je, da poslanci NSi ne bodo nasprotovali predlogu vlade za priznanje Palestine.

Predrag Baković (SD) je kot glavni razlog, da je Bližnji vzhod na sedanji točki navedel popolno odsotnost mirovnega procesa. Kot je pojasnil, želi Slovenija s priznanjem med drugim dati nov zagon mirovnim pogajanjem in okrepiti zmerne sile na obeh straneh. 

Matej Tašner Vatovec (Levica) je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija del vala priznanja Palestine v evropskih državah. Predlog SDS za posvetovalni referendum je Tašner Vatovec označil za legitimacijo apartheida in genocida ter potezo, ki gre proti interesom Slovenije in v korist Izraela.

»Do konca današnje seje bo ugasnilo še nekaj deset otroških življenj,« je razmere v Gazi v imenu poslanske skupine Svobode ponazorila Tamara Vonta. Priznanje je po njenih besedah najboljše jamstvo za mirno prihodnost in sobivanje Izraelcev in Palestincev. Odpravlja tudi zgodovinsko krivico, ki je bila storjena Palestincem. Priznanje bo spodbudilo tudi nadaljevanje reforme palestinske oblasti, je dejala.

Predlog sklepa o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države je že v ponedeljek po šesturni razpravi podprl odbor DZ za zunanjo politiko. Zanj je glasovalo devet članov odbora, proti so bili trije poslanci SDS.

Če bo DZ danes potrdil sklep o priznanju Palestine, bo s tem postopek priznanja v Sloveniji, ki ga je vlada sprožila 9. maja, končan.

DZ zavrnil predlog za razpis referenduma o priznanju Palestine

DZ je danes na izredni seji zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, ki ga je vložila poslanska skupina SDS. Poslanci bodo zdaj nadaljevali prekinjeno sejo o priznanju Palestine in na njej o tem tudi glasovali. Proti razpisu referenduma je glasovalo vseh 52 navzočih poslancev iz vrst vladajoče koalicije. Na seji ni bilo poslancev obeh opozicijskih strank, SDS in NSi. Poslanec slednje Aleksander Reberšek je uvodoma pojasnil, da vladajoča koalicija zlorablja poslovnik, pri tem pa ne bodo sodelovali.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je poudarila, da še nobena država na svetu še ni razpisala referenduma o priznanju druge države, ki je politični akt.

Napovedala je tudi, da ne bo dopustila zlorabe poslovnika, kar je po njenem mnenju poteza SDS. Glede 30-dnevnega roka, v katerem DZ zaradi predloga za razpis referenduma ne bi smel glasovati o priznanju Palestine, je dejala, da gre za poslovniški rok, »za katerega nihče ne ve, čemu je namenjen, a to ne more biti ohlajanje glav, ker se s tem razvrednoti poslance«.

Prvak SDS Janez Janša je namreč dejal, da želijo s predlogom za posvetovalni referendum vladajoči koaliciji dati priložnost, da še enkrat razmisli o svoji odločitvi.

SDS je danes najprej umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma, nato pa ga je znova vložila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije