PREDVOLILNI ZAPLETI

Kaos z glasovnicami v tujini: so jih ukradli ali izgubili?

Del glasovnic za Buenos Aires se je izgubil, DVK zdaj z nadomestno rešitvijo za volivce.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Državna volilna komisija (DVK) se je seznanila s težavo pri dostavi volilnega gradiva na veleposlaništvo Slovenije v Buenos Airesu. Del glasovnic se je namreč nekje izgubil. DVK bo zato pristojne organe obvestila o utemeljenem sumu odtujitve volilnega gradiva. Za volivke in volivce pa so našli rešitev, so sporočili z DVK. Kot so pojasnili pri DVK, je bilo v Argentino iz Slovenije odposlanih 6200 glasovnic, vendar pa se je 630 glasovnic za devet volilnih okrajev nekje izgubilo. V enem od štirih paketov, ki so prispeli na veleposlaništvo, je namreč del glasovnic manjkal.

Po navedbah DVK bodo v Buenos Airesu (na zadnjih volitvah jih je tam glasovalo 751) kljub temu lahko nemoteno glasovali. DVK je namreč sklenil, da se na veleposlaništvo po elektronski pošti pošljejo posebne nadomestne glasovnice v PDF-formatu. »Gre za izjemen ukrep, sprejet z namenom omogočanja uresničevanja volilne pravice,« so pojasnili. Ob vročitvi glasovnice volivcem na volišču bo pooblaščena oseba na veleposlaništvu vsako nadomestno glasovnico ožigosala. DVK pa bo priporočil obema zaupnikoma, ki sta bila odi kandidatnih list imenovana za to volišče, da sta navzoča pri glasovanju. Prav tako bodo o omenjenem dogodku in nadomestnih glasovnicah obveščeni tudi volilni odbori in volilne komisije v Sloveniji. »Če se bodo glasovnice, ki so bile odtujene, naknadno pojavile, bodo nemudoma uničene.«

Na del glasovnic sicer čakajo tudi še na slovenskih veleposlaništvih v Washingtonu, Canberri in Madridu, vendar so po navedbah DVK vsi sporočili, da (glede na informacije dostavnih poštnih služb) pričakujejo, da jih bodo še pravočasno prejeli. V nasprotnem primeru bo DVK tudi za ta volišča odločal o zagotovitvi nadomestnih glasovnic.

Zadergal s prstom pokazal na Vučka

V javnost pa je prišlo tudi pismo člana DVK Draga Zadergala, ki je prst usmeril na direktorja službe DVK Dušana Vučka. Kot je na twitterju zapisal Zadergal, člani DVK o štiridnevni zamudi predaje glasovnic na Pošto Slovenije niso bili uradno obveščeni. Poročilo o zamudi so, kot je zapisal, prejeli šele po tem, ko so začeli prejemati pisma državljanov in ko je sam zahteval sklic seje DVK o nastali težavi. »Koordinacija pravočasnega tiska glasovnic je odgovornost direktorja službe DVK, g. Dušana Vučka, še posebej v primeru, ko o zamudah pri tisku glasovnic nas, članov DVK, ni uradno obveščal.« Po njegovem je povsem neodgovorno krivdo zaradi slabe organizacije dela službe DVK valiti na katerega koli drugega zaposlenega na DVK. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije