OKOLJEVARSTVENIKI NA NOGAH

Kdaj bo tudi Slovenija uvedla kavcijski sistem? Če tega ne bomo storili takoj ...

Na pristojnem ministrstvu molčijo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Artisteer Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Artisteer Getty Images/istockphoto

Predstavniki društva Eko krog, Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, stranke Vesna in Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij vlado pozivajo k čimprejšnji uvedbi kavcijskega sistema za embalažo pijač. Kot so poudarili na današnji novinarski konferenci, Slovenija s trenutnim sistemom ne bo izpolnila ciljev evropske zakonodaje.

Po besedah Erike Oblak iz društva Eko krog, ki že tretje leto izvaja kampanjo za vzpostavitev kavcijskega sistema, so jim pristojni na junijskem posvetu na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo zagotovili, da bo po poletnih posvetih na ministrstvu sprejeta odločitev o uvedbi kavcijskega sistema za embalažo pijač v Sloveniji. »Danes smo skorajda že sredi oktobra, te odločitve še vedno ni,« je poudarila Oblakova.

Zagotovili, da bo predpis sprejet do konca lanskega leta

Odločanje o uvedbi kavcijskega sistema poteka že nekaj časa. Kot je spomnila Oblakova, je ministrstvo marca lani zagotavljalo, da bo predpis sprejet do konca 2023. Temu je po njenih besedah sledilo močno nasprotovanje Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije in dela trgovcev, ki so se sklicevali na primerjalno gledano visoke deleže ločenega zbiranja plastenk.

Minister Bojan Kumer si je od komunalnega gospodarstva zato zaželel, da pripravi načrt, s katerim bi dosegli evropske cilje brez uvedbe kavcijskega sistema. Ta dokument so po besedah Oblakove avgusta res dobili na mizo, a po njihovem mnenju to ni bil načrt, temveč le izhodišča.

Bodo odgovornost preložili na občine?

»Kar nas je najbolj zaskrbelo, je to, da predlagajo prelaganje odgovornosti za ločeno zbiranje na lokalno raven, kar pomeni, da bi tudi občine in državni proračun po vsej verjetnosti deloma plačali stroške izboljšav tega sistema,« je dejala. Obenem niso od komunalnega gospodarstva dobili nobenega zagotovila, da bi z izvedbo teh izhodišč lahko dosegli cilje v rokih, ki jih predpisuje evropska zakonodaja.

Kot je izpostavila, na drugi strani evropske države že uvajajo razširjeno proizvajalčevo odgovornost, po kateri tudi stroške ravnanja z odpadno embalažo prevzemajo proizvajalci.

Vesna: Kavcijski sistem del krožnega gospodarstva

Sopredsednica stranke Vesna Urša Zgojznik je ocenila, da se je razprava o kavcijskem sistemu v zadnjih mesecih precej oddaljila od bistva, kaj ta sistem prinaša. »Evropa ni bogata z viri in paket krožnega gospodarstva z vsemi ukrepi, ki jih je EU pred leti začela zagovarjati in se zdaj udejanjajo v predpisih, je tisto, kar te vire ohranja,« je pojasnila. Po njenem prepričanju je del krožnega gospodarstva tudi kavcijski sistem.

Z njegovo uvedbo se tako prihrani pri virih, obenem pa zvišuje stopnjo recikliranja. Takšen sistem je po besedah Zgojznikove uvedlo že 16 evropskih držav, ravnokar ga sprejema tudi Avstrija. »Zdi se mi zelo zgovorno, da so v Avstriji uvedbo kavcijskega sistema označili za največji projekt krožnega gospodarstva v državi,« je povedala.

Po besedah Zgojznikove uvedbo kavcijskega sistema podpirajo tako javnost kot izdelovalci embalaže. »Torej se zatakne samo na koncu, pri tistih, ki imajo zelo očitno neko željo po profitih in se v resnici gredo določeno mero izsiljevanja,« je bila kritična. Ob tem je pozvala okoljsko ministrstvo in vlado, naj se ta sistem čim prej implementira.

Če ne bomo ukrepali takoj, bomo imeli bistveno višje stroške

Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) je spomnil na zakonodajo EU, ki prinaša visoke cilje glede ekološkega oblikovanja proizvodov in embalaže. Te cilje je z obstoječim sistemom zbiranja in ravnanja z odpadno embalažo tako rekoč nemogoče doseči, je opozoril.

»V Sloveniji bomo glede na statistične podatke, ki so dostopni ministrstvu in celotni javnosti, prej ali slej morali implementirati kavcijski sistem,« je prepričan Petek. Če ne bo implementiran takoj, bomo po Petkovi oceni imeli bistveno višje stroške, ko ga bomo uvajali v prihodnosti, predvsem se bodo ti stroški še naprej prenašali na občanke in občane, namesto na industrijo in proizvajalce, ki so pripravljeni prevzeti ta strošek.

Da so uvedbi kavcijskega sistema naklonjeni tudi proizvajalci pijač, je potrdila Petra Medved Djurašinović iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. Opozorila je, da bo po sprejetju zakonodaje trajalo še od 18 do 24 mesecev, da bo kavcijski sistem zaživel v praksi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije