TRADICIJA

Kmetje po blagoslov za dobro letino

Po več kot 40 letih na Gorenjskem obujajo tradicijo.
Fotografija: Najstarejši traktor deutz letnik 1964 je pripeljal Domen Tičar iz Zaloga pri Cerkljah.
Odpri galerijo
Najstarejši traktor deutz letnik 1964 je pripeljal Domen Tičar iz Zaloga pri Cerkljah.

CERKLJE NA GORENJSKEM – Kmetje iz župnij Cerklje na Gorenjskem in Velesovo so se na velikonočni ponedeljek srečali na Spodnjem Brniku na drugem blagoslovu traktorjev na Gorenjskem. Lani so se po več kot 40 letih prvič zbrali, letos pa jih je prišlo še več. Pred začetkom bogoslužja so lep sončen dan polepšali pritrkovalci s Spodnjega Brnika, Vopovelj in Lahovč.

Traktorje je blagoslovil Lucijan Potočnik.
Traktorje je blagoslovil Lucijan Potočnik.

Z blagoslovom se kmetje nadejajo predvsem dobre letine brez suše, pozebe in toče. Tako so se pred podružnično cerkvijo svetega Simona in Jude Tadeja na Spodnjem Brniku zbrali traktoristi iz župnij Velesovo in Cerklje na Gorenjskem. Že v soboto so krajani postavili mlaje, ki jih je darovala Danica Janežič iz Vopovelj, nato pa na velikonočni ponedeljek zjutraj pred cerkev pripeljali 34 traktorjev, z vsake kmetije po enega. Te je po praznični maši blagoslovil tamkajšnji duhovni pomočnik Lucijan Potočnik, ki se je na kratko posvetil prav vsakemu kmetu. Kmetje se zavedajo nevarnosti, ki prežijo pri delu s stroji, a tudi tega, da dober pridelek ni odvisen samo od njihovega truda. Veliko pozornosti na Spodnjem Brniku so bili deležni starodobniki. Najstarejši traktor deutz letnik 1964 je pripeljal Domen Tičar iz Zaloga pri Cerkljah, Franc Kuralt z Zgornjega Brnika pa »unikatni« traktor reproto.

Srečanja se je udeležil tudi Igor Stare s Spodnjega Brnika.
Srečanja se je udeležil tudi Igor Stare s Spodnjega Brnika.

»Pobudnik blagoslova traktorjev je bil lani Franci Fon s Spodnjega Brnika. Sklenili smo, da bomo imeli tudi v prihodnjih letih blagoslov traktorjev na velikonočni ponedeljek,« je bil zadovoljen Lucijan Potočnik. Zbrane je nagovoril tudi Franci Fon in dejal, da je vesel in ponosen, da so se kmetje letos še bolj množično zbrali, še posebno ker so traktorje prvič pripeljali iz dveh župnij. Nagovor je sklenil z besedami: »Blagoslov nam daje upanje in moč, da bomo vztrajali pri delu na zemlji, ki jo je obdelovalo že mnogo generacij naših prednikov. Kljub razvoju in moderni tehnologiji v različnih strokah je prav kmet tisti, ki se med svojim delom še zazre v nebo in prosi boga za pomoč in varstvo. Kmet dela in živi z naravo.«

Franc Kuralt z Zgornjega Brnika s traktorjem leproto
Franc Kuralt z Zgornjega Brnika s traktorjem leproto

Poleg vere in tradicije so krajani blagoslov izkoristili za prijetno praznično druženje, ki ga dandanes vse bolj pogrešajo. »Žal je tako, da se tudi na kmetih prijatelji in sosedje vse manj srečujemo. Zaradi obilice dela in vsakodnevnih skrbi velikokrat zmanjka priložnosti za druženje in povezovanje,« je povedal Robert Golc, eden od organizatorjev dogodka. Sledila je še pogostitev, še posebno so se izkazale gospodinje s Spodnjega Brnika in Vopovelj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije