ZLATI SEPTEMBER

Srce parajoča zgodba mame triletne hčerke, ki je zbolela za rakom: »Pišem v solzah«

Hčerka je zbolela pri devetih mesecih, letos pa je dopolnila tri leta. »Tudi, ko je zdravljenje zaključeno, skrbi ostanejo, « pravi njena mama.
Fotografija: Rak ne izbira, ne po spolu ne po starosti. FOTO: Društvo Junaki 3. nadstropja
Odpri galerijo
Rak ne izbira, ne po spolu ne po starosti. FOTO: Društvo Junaki 3. nadstropja

September je v znamenju zlate pentlje kot simbol ozaveščanja o otroškem raku. To je priložnost za širjenje zavesti o bolezni, s katero se spopadajo otroci v 3. nadstropju ljubljanske pediatrične klinike na hemato-onkološkem oddelku. Vsako leto raka na novo odkrijejo pri povprečno 80 otrocih.

Rak ne izbira, ne po spolu, ne po starosti. Je še vedno najpogostejši vzrok smrti zaradi bolezni pri otrocih, mlajših od 15 let. Zbolijo tudi najmlajši otročki. Ne glede na starost so starši poleg. In skupaj z otrokom podoživljajo vse. Tudi, ko je zdravljenje zaključeno, skrbi ostanejo.

Na družbenem omrežju Facebook smo na strani Društva Junaki 3. nadstropja, društva staršev otrok zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku zasledili srce parajočo objavo mame male palčice, ki je zbolela pri devetih mesecih, letos pa že dopolnila tretje leto. Zapis objavljamo v celoti.

»To je naša zgodba. In pišem jo v solzah. Še vedno, nikoli več ne bo isto. Drugačen svet, drugačni mi (če ne štejemo trenutkov pozabljanja). Smo štiričlanska družina in smo si zaželeli samo še enega palčka malčka. 

Poglavje št. 1. Nosečnost bp, porod s par vozli na popkovnici, ampak ok, nima veze. Rodila se je palčica. Doživela je, kolikor se je le dalo, kolikor smo lahko nudili, saj se nikoli ne bo spominjala, tako kot poglavja št. 2, hvala bogu! Ko je bila stara 9 mesecev, smo šli prvič. Izrazite spremembe na obrazu, tako je bila otečena. Najprej k dežurnemu (vse brez posebnosti, samo prehlajena). Potem še 3 x k njeni osebni zdravnici. Ah … alergije, poskusite inhalacije, poskusite še več inhalacij, poskusite Claritine, vse bo v redu, nič ni narobe.

Razumem, da ni pomislila na karkoli hujšega, nihče od nas ni. Smo le ljudje. Nič ni pomagalo. Dejmo vzet kri … Nizki trombociti. Tudi po enem mesecu. Nikoli se niso dvignili. Šok. Takoj so nas klicali, naj gremo na hemato v Ljubljano. Nihče ne omenja onkologije, to so le hematologi. Najbolje še danes, TAKOJ ZDAJ, kljub temu da je petek popoldne.

In smo šli. Med vožnjo ne morem, da ne poguglam, kaj bi lahko bilo, da se kri ne strdi? Trombociti prenizki, torej se mora paziti poškodb, vsi jo moramo, to ni panike, ta velika dva bosta razumela in obvladala. Pa pridemo tja. Blasti v krvi. Več kot 100.000 blastov! Levkemija. Nihče od naju ni vedel, kaj to resnici pomeni.

Potem preiskave in spet slabe novice. T-celična je. Ta težja. Ne glede na krute terapije, intenzivno nego, vse posledice. Smo 'zgurali'. Ampak kako živeti s tem? Šele tri leta je dopolnila. Prvi rojstni dan je preživela v bolnišnici. Je dobila pupo, še vedno je njena, hvala oddelek in Janja.

Drugega smo praznovali na omejitvah. Nič nepreverjenih stikov, nič okužb. Hvala vsem našim! Tretjega pa na veliko. Ne vemo, kje bomo za četrtega. Ampak upam, da se moja baba žaba vsega tega, nikoli ne bo spomnila. In trudim se živeti tukaj in zdaj, pa ne gre vedno, niti en sam trenutek več ne, v bistvu.« 

Tudi na uredništvu Slovenskih novic želimo malčici še veliko praznovanj!

Preberite še:

image_alt
Karolina (5) praznuje rojstni dan: njeni starši si želijo le eno

image_alt
Štiriletna Eva odhaja na operacijo v ZDA

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije