ODZIV CERARJA

Košarkarjem sporoča: Nagrada je bila namenjena vam in verjamem, da ste jo že prejeli

Cerar pravi, da je obljubil spremembo zakonodaje za nagrajevanje vrhunskih dosežkov športnikov. 
Fotografija: Goran Dragić in trener igor Kokoškov. FOTO: Expa, Pixsell
Odpri galerijo
Goran Dragić in trener igor Kokoškov. FOTO: Expa, Pixsell

LJUBLJANA – Na medijske zapise o nagradi za slovenske košarkarje za zlato odličje na lanskem evropskem prvenstvu se je odzval tudi premier Miro Cerar in ponovil, da je država povišala nagrado za dosežek z izrednim dodatkom ter da je na sestanku s predstavniki KZS obljubil spremembo zakonodaje za nagrajevanje vrhunskih športnikov.

»Zavedam se, da so športni uspehi uspešen promotor države ter da je šport pomemben gradnik zdravja celotne družbe. S tem namenom imamo sprejeta pravila, ki za vse športe enakovredno določajo višino izplačila nagrade za dosežen športni uspeh. Po teh pravilih je nagrada za zlato medaljo na evropskem prvenstvu v košarki 17.080 evrov. Glede na izjemen uspeh je vlada s posebnim sklepom Košarkarski zvezi Slovenije namenila za nagrade še dodatnih 50.000 evrov,« je zapisal Cerar.
Goran Dragić in trener igor Kokoškov. FOTO: Expa, Pixsell
Goran Dragić in trener igor Kokoškov. FOTO: Expa, Pixsell

Vlada je ta sredstva na račun KZS nakazala že 12. oktobra lani. »Glede na to, da je bila nagrada namenjena vam, verjamem, da ste jo že prejeli,» je še dodal Cerar, ki se je decembra lani srečal tudi s predstavniki KZS in se z njimi pogovarjal o zvišanju izplačila za nagrado, ki so jo zahtevali košarkarji.

Odnos do košarkarjev je Slovenija po Cerarjevem mnenju pokazala tudi s podelitvijo Bloudkovih priznanj za vrhunski športni dosežek.  Ob tem premier izpostavlja, da je bila vlada športu zelo naklonjena. Trenutno je v državni upravi zaposlenih 117 športnikov, povečala pa so se tudi finančna sredstva, namenjena športu, in to kar za 70 odstotkov. 
Miro Cerar. FOTO: Matej Družnik, Delo
Miro Cerar. FOTO: Matej Družnik, Delo

Cerar se je s tem odzval na zapise v medijih, da država ni znala primerno nagraditi zlate medalje na evropskem prvenstvu. Še več, košarkarji, ki so osvojili srebro in bron, so bili bistveno bolje nagrajeni od Slovencev. Španci so za bron prejeli po 30.000 evrov, Srbi za srebro 20.000 evrov, varovanci Igorja Kokoškova pa za zlato po obdavčitvi le še po 4187. Košarkarji in zveza so zato na premierja naslovili novo zahtevo, da država primerno nagradi enega največjih uspehov v slovenski športni zgodovini. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije