ZLORABA POLOŽAJA

Nekoč eden najvplivnejših slovenskih bankirjev bo moral v zapor. Toliko let je dobil

Mariborsko okrožno sodišče je nekdanjega predsednika uprave Nove KBM Matjaža Kovačiča spoznalo za krivega zlorabe položaja pri poslovanju banke s podjetjem Mateja Raščana ob njegovem nakupu Dela Revij, Raščana pa pomoči pri tem. Prvemu je prisodilo tri leta in devet mesecev zapora, drugemu pa štiri mesece manj.
Fotografija: Matej Raščan in Matjaž Kovačič. FOTO: Mavric Pivk/delo/matej Druznik/delo 
Odpri galerijo
Matej Raščan in Matjaž Kovačič. FOTO: Mavric Pivk/delo/matej Druznik/delo 

Mariborsko okrožno sodišče je danes nekdanjega predsednika uprave Nove KBM Matjaža Kovačiča spoznalo za krivega zlorabe položaja pri poslovanju banke s podjetjem Mateja Raščana ob njegovem nakupu Dela Revij, Raščana pa pomoči pri tem. Prvemu je prisodilo tri leta in devet mesecev zapora, drugemu pa štiri mesece manj.

Kovačiču je sodni senat pod vodstvom Karmen Krajnc prisodil tudi enotno denarno kazen v višini 16.000 evrov, ki jo mora plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe.

Nekdanjega prvega moža Nove KBM je sodišče spoznalo za krivega zlorabe položaja pri odobritvi neustrezno zavarovanega bančnega posojila Raščanovemu podjetju Monera leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije.

Nevestno naj bi Kovačič ravnal tudi pri sklenitvi kupo-prodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij.

Obramba napovedala pritožbo

Dokazni postopek je po besedah sodnice Krajnčeve pokazal, da Monera za nakup delnic Dela Revije ni imela lastnih sredstev, bila je brez zaposlenih in premoženja. Posel je posredno financirala Nova KBM, kar naj bi med drugim dokazovala elektronska komunikacija med Kovačičem in nekdanjo članico uprave banke Manjo Skernišak.

Matej Raščan. FOTO: Zaplatil Igor
Matej Raščan. FOTO: Zaplatil Igor

Slednja je prav tako na zatožni klopi zaradi tega, a je bila iz zdravstvenih razlogov tik pred zaključkom sojenja izločena iz postopka in ji bodo sodili ločeno. Tako Kovačič kot Raščan se današnjega izreka sodbe nista udeležila, ampak sta prišla na mariborsko sodišče le njuna zagovornika.

Sodba še ni pravnomočna. Zadeva bo verjetno romala še na višje sodišče, saj je obramba že napovedala pritožbo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije