Kuharski chefi kuhajo dobrodelno

Pripravljajo okusne obroke in jih brezplačno delijo tistim, ki v teh dneh delajo. Ideja pobudnika akcije Iztoka Gumzeja iz Hrastnika se uspešno širi po Sloveniji.
Fotografija: Ideja, da chefi v teh dneh kuhajo za vse, ki skrbijo za zdravje ljudi, se je porodila Hrastničanu Iztoku Gumzeju. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Ideja, da chefi v teh dneh kuhajo za vse, ki skrbijo za zdravje ljudi, se je porodila Hrastničanu Iztoku Gumzeju. FOTO: Facebook

Potem ko so morali tudi gostinci zaradi razglašene epidemije koronavirusa sredi marca zapreti vrata svojih gostiln, v katerih so bili gostje deležni vrhunskih kulinaričnih razvajanj, se je med njimi porodila genialna ideja.

Med nominiranci se je znašel priznani chef Uroš Štefelin, ki je lani prav tako kuhal na Guštfeštu v Laškem. FOTO: Mojca Marot
Med nominiranci se je znašel priznani chef Uroš Štefelin, ki je lani prav tako kuhal na Guštfeštu v Laškem. FOTO: Mojca Marot
Čeprav so tudi sami ostali brez kakršnih koli prihodkov, zdaj pripravljajo okusne obroke za tiste, ki v teh dneh ne počivajo, ampak skrbijo za zdravje in dobro počutje vseh ljudi. Na prvem mestu so to seveda zaposleni v zdravstvu pa tudi v domovih za starejše, policisti, pripadniki civilne zaščite in humanitarni delavci.

Ideja se je porodila hrastniškemu kuharskemu mojstru Iztoku Gumzeju, v hipu so se mu pridružili kolegi: kuharski chef Miran Ojsteršek iz gostišča Oštirka v Celju, Marko Pavčnik z Gradu Tabor v Laškem ter njegov rojak iz Hrastnika Branko Podmenik, sicer kuharski šef priznane ljubljanske Pivnice Union. A vsak od njih je za pripravo obrokov nominiral nove chefe, svoje prijatelje, tako da se je akcija razširila že skoraj po vsej Sloveniji.

Laščan Miran Ojsteršek je s svojim menijem razveselil tudi zaposlene na Območnem združenju Rdečega križa Laško-Radeče. FOTO: Mojca Marot
Laščan Miran Ojsteršek je s svojim menijem razveselil tudi zaposlene na Območnem združenju Rdečega križa Laško-Radeče. FOTO: Mojca Marot
Združeni kuharski mojstri so pripravili že več kot 1400 okusnih obrokov za vse, ki se žrtvujejo v prvih bojnih linijah. V verigi sodelujočih kuharjev, ki dnevno predajo kuhalnico novim nominirancem, so se znašla še druga priznana imena, kot so Igor Jagodic, Uroš Štefelin, Janez Bratovž, pa ekipa Gostilne Pri Lojzetu Dvorca Zemono in mnoge druge priznane restavracije in gostilne, pa tudi združenje JRE – Slovenija ter Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Marko Pavčnik je, denimo, nominiral Andreja Smogavca, ki je pripravil okusen obrok za vse zaposlene v zdravstvenem domu v Slovenskih Konjicah. In kaj jim je postregel? Kot je povedal, se je odločil za piščančje prsi, zavite v čemažev fars, in panceto s kremo peteršilja in špargljev. Za posladek si je zamislil panakoto iz kave, gel karamele in brownie. Miran Ojsteršek se je odločil pogostiti zaposlene v Zdravstvenem domu Laško, na laški policijski postaji in zaposlene na laškem Rdečem križu.

Še lani je Branko Podmenik takole kuhal na laškem Guštfeštu, v tem času pa se je dobrodelno pridružil akciji. FOTO: Mojca Marot
Še lani je Branko Podmenik takole kuhal na laškem Guštfeštu, v tem času pa se je dobrodelno pridružil akciji. FOTO: Mojca Marot
Tudi na njegovem meniju so se znašle jedi iz sestavin in zelišč, ki jih je v teh dneh že mogoče najti v naravi. »Pripravil sem marinirano svinjsko ribico z ajdovo kašo in fregolo z divjimi šparglji, divjim hmeljem, pastinakom in čemažem. Pa solato z regratom, motovilcem, radičem in popečeno slanino, za sladico domačo skutno kremo s piškotom in kavo,« nam je opisal svoj meni by Ojsteršek covid19, kot ga je poimenoval. Podobno izvirne menije, skoraj v vseh prevladujejo sezonske sestavine, predvsem regrat in čemaž, so pripravili drugi gostinci.

V gostilni Krpan v Šmarju pri Jelšah, ki je ena najbolj prizadetih občin po številu okuženih, so skuhali in dostavili malico petdesetim junakom, ki se vsak dan borijo za življenja najbolj prizadetih. »Tudi tako lahko izkažemo veliko spoštovanje do ljudi, ki nam v teh časih in tudi nasploh vedno pomagajo,« so zapisali, potem ko so postregli zaposlene v šmarskem zdravstvenem domu, na občini in štabu civilne zaščite.


Pobudnik akcije Gumzej je z malicami najprej razveselil zaposlene na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, dan pozneje je nahranil Hrastničane, zaposlene v tamkajšnjem zdravstvenem domu, pripadnike civilne zaščite in zaposlene na Rdečem križu. »Takrat sem za šalo nominiral kuharskega kolega Branka Podmenika, da je poskrbel za delavce Zdravstvenega doma Hrastnik, in tako se je začelo vse to širiti,« je povedal. In dokazal tako kot vsi drugi njegovi kolegi, da so chefi srčni ljudje, ki jim je mar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije