KD TABOR PODBREŽJE

Kulinarične izmenjave: Podbreška potica na Irskem (FOTO)

Kulinarične izmenjave, ki so se začele pred tremi leti, se nadaljujejo.
Fotografija: Mojstrice peke podbreške potice so gostjam iz Slovenj Gradca v prijetnem klepetu postregle svojo specialiteto. FOTOGRAFIJE: Tina Jeglič
Odpri galerijo
Mojstrice peke podbreške potice so gostjam iz Slovenj Gradca v prijetnem klepetu postregle svojo specialiteto. FOTOGRAFIJE: Tina Jeglič

Kulturno društvo Tabor Podbrezje v občini Naklo, ki je eden od treh ustanoviteljev Interesnega združenja Podbreška potica in ga vodi Jernej Jeglič, je v polni Matijovčevi Štali iz leta 1894 pripravilo peko koroškega rženega kruha.

Kulinarične izmenjave so se začele pred tremi leti, je povedal Jeglič, ki je domiselno povezoval prireditev v Podbrezju in dejal, da za podbreško potico ni ovir in da ve, kako se lahko širi dober glas o lokalnih dobrotah. Vsako leto samostojno organizirajo več kot 20 dogodkov.

Jožica Jeromel, predsednica Društva kmetic Mislinjske doline, in gospodinji Anica Breznik ter Katarina Škorjanc
Jožica Jeromel, predsednica Društva kmetic Mislinjske doline, in gospodinji Anica Breznik ter Katarina Škorjanc

Slovenjgraška podžupanja Martina Šisernik in naklanski župan Ivan Meglič sta si izmenjala darili.
Slovenjgraška podžupanja Martina Šisernik in naklanski župan Ivan Meglič sta si izmenjala darili.

Navzoče so pozdravili župan Nakla Ivan Meglič in podžupanja Mestne občine Slovenj Gradec Martina Šisernik, direktorica Javnega zavoda za turizem, šport, mladinske in socialne programe Slovenj Gradec Spotur Marija Lah, Franja Gabrovšek Schmidt, direktorica kranjskega BSC, in predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenije Slavko Mežek.

Glasbena spremljava

Mojstrice peke podbreških potic so se srečale leta 2021 s kolegicami iz Rateč, ki pri kulinaričnih specialitetah uporabljajo suhe tepke. Leta 2022 so bile v Zasipu pri Bledu, v Prgariji, kjer so znani po prginih zvitkih in carskem hlebcu. Decembra lani so se predstavile v Slovenj Gradcu s pripravo testa in nadeva za podbreško potico.

Podžupanja Slovenj Gradca Šisernikova pa je v Matijovčevo Štalo pripeljala tri članice Društva kmetic Mislinjske doline. Pripravo in peko prazničnega sadnega rženega kruha so vodile oziroma prikazale Jožica Jeromel, predsednica Društva kmetic Mislinjske doline, ter članici Katarina Škorjanc in Anica Breznik. Da priprava koroškega kruha, po stari recepturi z domačim kislim testom, ne bi bila preveč monotona, sta prostor z odličnim izborom pesmi in vrhunskim petjem ter igranjem zapolnila domačin, operni in koncertni pevec David Jagodic in na harmoniki Mihael Strniša, akordeonist, operni pevec in vsestranski glasbenik.

Zalili z moštom

Daca Perne, predsednica KD Tabor Podbrezje, se je s knjigami zahvalila glasbenikoma in vsem, ki so bili navzoči na tej novi kulinarični izmenjavi. Pred podelitvijo je kratko predstavila tudi knjigo Podbreška znamenja vere in kulture. Slovenjgraška podžupanja je odšla domov s podbreško potico, župan Nakla pa s hlebcem koroškega rženega kruha. Tega so marca lani uvrstili v register nesnovne kulturne dediščine. Članice društev kmetic na Koroškem so bile prepričljive in odločilne nosilke nesnovne kulturne dediščine. Daci Perne in Jerneju Jegliču je podžupanja Slovenj Gradca podarila koroški rženi kruh in knjigo Slovenj Gradec.

Gorenjci in Korošci ob koncu peke kruha.
Gorenjci in Korošci ob koncu peke kruha.

Jernej Jeglič je eden od treh ustanoviteljev Interesnega združenja Podbreška potica.
Jernej Jeglič je eden od treh ustanoviteljev Interesnega združenja Podbreška potica.

Matijovčeva domačija, zadaj cerkev na Taboru, posvečena sv. Benediktu in Žalostni Materi Božji.
Matijovčeva domačija, zadaj cerkev na Taboru, posvečena sv. Benediktu in Žalostni Materi Božji.

Slišali pa smo tudi, da so domačinke s Podbrezij te dni zamesile in spekle tri podbreške potice za predstavitev na sejmu turizma v Dublinu na Irskem. Njihove potice se od leta 2022 ponašajo z blagovno znamko BLS (Blejski lokalni izbor). Mojstrice peke podbreške potice so goste iz Slovenj Gradca in druge obiskovalce kulinarične izmenjave postregle s podbreško potico in svežim jabolčnim sokom, članice Društva kmetic Mislinjske doline pa s koroškim rženim kruhom, na katerega so mazale tolste grumpe (koroške ocvirke), in prazničnim rženim sadnim kruhom, vse skupaj pa so zalili s koroškim moštom.

Koroški rženi kruh, ki so ga pripravile članice Društva kmetic Mislinjske doline.
Koroški rženi kruh, ki so ga pripravile članice Društva kmetic Mislinjske doline.

V prijetnih pogovorih si je pestra druščina izmenjala marsikatero izkušnjo in tudi skrivnost pri pripravi tradicionalnih specialitet. Veliko stvari je ostalo še neodkritih, zato so sklenili, da bodo spomladi nadaljevali druženje.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije