ZAPUSTILA JADRANSKO MORJE

Ladja z eksplozivnim materialom ni priplula v Koper. Kam je namenjena?

Ladja Kathrin naj bi zapustila Jadransko morje.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik

Ladja MV Kathrin, ki naj bi po nekaterih navedbah prevažala eksploziv za izdelavo orožja za Izrael, je po poročanju Radia Slovenija zapustila Jadransko morje. V četrtek so sicer na upravi za pomorstvo potrdili, da je nameravala ladja del tovora, namenjenega na Poljsko, Češko in Slovaško, izkrcati v Kopru.

Po navedbah Radia Slovenija MV Kathrin ni priplula v Koper, sodeč po sledilniku poti ladij pa je trenutno v morju na jugu Italije. Kam je namenjena, še ni znano.

Javno pozvali

V stranki Levica so v petek javno pozvali, naj Slovenija ladji ne dovoli vplutja ter »se postavi za mednarodno humanitarno pravo in za pravice Palestincev«.

Kot so dodali, je po informacijah, ki jih je pridobil Amnesty International, ladja tovor vkrcala 21. julija v Vietnamu, po mesecu dni plovbe pa so ji namibijske oblasti preklicale dovoljenje za vplutje v svoja pristanišča.

»Namibijske oblasti ne želijo biti sokrive za vojne zločine izraelskih oblasti nad palestinskim ljudstvom v Gazi. Enako so se po javno dostopnih informacijah odločile tudi črnogorske oblasti, ki naj bi pred nekaj dnevi prav tako zavrnile vplutje, medtem ko naj bi Portugalska ladji odrekla plutje pod njeno zastavo,« so v petek še sporočili iz Levice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije