EVROPSKE VOLITVE IN REFERENDUMI

Le še nekaj dni nas loči od volitev: ob polnoči volilni molk

Danes je zadnji dan volilne kampanje, ki se je začela 9. maja.
Fotografija: V nedeljo se znova odpravljamo na volišča. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
V nedeljo se znova odpravljamo na volišča. FOTO: Voranc Vogel

Volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament in izrekanju na treh posvetovalnih referendumih se izteka. Stranke in kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev, naj svoj glas namenijo prav njim. Opolnoči pa bo nastopil volilni molk in vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano.

image_alt
Veliko zanimanje za volitve na predčasnem glasovanju

V zadnjem dnevu volilne kampanje, ki se je začela 9. maja, bodo stranke in kandidati še preostale atome moči uperili v boj za preferenčne glasove in prepričevanje volivcev, da so sami prava izbira. Za danes so tako napovedani številni dogodki, na katerih se bodo kandidati v zadnjih urah še predstavljali in družili z volivci.

Medsebojna obtoževanja in notranja politika

Enomesečno volilno kampanjo, ki so jo kandidati vodili predvsem na terenu in prek družbenih omrežij, so sicer bolj kot evropske zaznamovale notranjepolitične teme in medsebojna obtoževanja. V ospredju pa so bila tudi vprašanja priznanja Palestine, migracij in zelenega prehoda.

Kampanja se bo uradno zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi.

image_alt
Soočenje, da te kap: vsi so dvigovali loparčke, samo Romana Tomc ne (VIDEO)

Svoje pa bodo v nedeljo povedali volivci, ki bodo odločali, kdo bodo evropski poslanci iz Slovenije v prihodnjem petletnem mandatu. Izbirajo lahko med 11 kandidatnimi listami, ki so predlagale svoje kandidate. Poleg glasovanja na evropskih volitvah bodo imeli volivci možnost izraziti svoje mnenje tudi na treh posvetovalnih referendumih. Izrekali se bodo o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah ter rabi konoplje.

Preberite še:

image_alt
Ugledni Politico: oster premik v desno, ti Slovenci in Slovenke bodo izvoljeni v Evropski parlament

image_alt
Incident na volišču: vpletena Zala Tomašič (SDS), razburjeni volivci ogorčeni nad »nadlegovanjem« (VIDEO)

image_alt
Stranke odgovarjajo o konoplji: kdo je za in kdo proti, kaj so prednosti in slabosti

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije