TEHNIČNE TEŽAVE

Iz vasice pri Tržiču so se pogovarjali z astronavtko Sunito (FOTO)

Ta je že sedem tednov ujeta na vesoljski postaji 440 kilometrov nad Zemljo.
Fotografija: Sunita Williams se je želela pogovarjati z Lešani. FOTO: Peter Miklič
Odpri galerijo
Sunita Williams se je želela pogovarjati z Lešani. FOTO: Peter Miklič

Za prebivalci majhnega zaselka Leše pri Tržiču je res veliko doživetje: v soboto malo po 14. uri so se povezali z vesoljem in se pogovarjali z ameriško astronavtko slovenskih korenin Sunito Williams. Ta je z Barryjem Wilmorom že sedmi teden ujeta na Mednarodni vesoljski postaji 440 kilometrov nad Zemljo. Po prvotnem načrtu bi se morala vrniti po enem tednu, 6. junija, a se je vse skupaj zavleklo zaradi tehničnih težav.

Otrokom iz Leš je predstavila življenje na vesoljski postaji. FOTO: Peter Miklič
Otrokom iz Leš je predstavila življenje na vesoljski postaji. FOTO: Peter Miklič

Med nenačrtovano dolgim bivanjem v vesolju si je legendarna astronavtka zaželela videti Lešane, saj je v tem zaselku rojstna hiša njene praprababice, ki jo je že večkrat obiskala.

»Joj, Marija, kako se bomo mi v Lešah povezali z vesoljem?« je najprej pomislila predsednica Krajevne skupnosti Leše Metka Kokalj, ko ji je njena hči Jasmina Kokalj, ki živi na Floridi v ZDA in je z Williamsovo ves čas v stiku, sporočila njeno veliko željo. Na srečo je njen sin Jure Kokalj fizik in obvlada tehnologijo, zato jim je potem, ko jim je vesoljska agencija določila datum, prenos uspel. »Bilo je prav neverjetno, da smo se lahko pogovarjali v vesolje. Vsi smo bili navdušeni, še posebno pa otroci, ki so jo spraševali, ona pa jim je odgovarjala in nam razkazala vesoljsko postajo,« nam je zaupala Metka Kokalj.

Metka Kokalj in njen sin Jure sta najbolj zaslužna za prenos. FOTO: Peter Miklič
Metka Kokalj in njen sin Jure sta najbolj zaslužna za prenos. FOTO: Peter Miklič

Ko so vzpostavili zvezo, je Sunita navdušenim Lešanom prikazala, kako živi na vesoljski postaji. Najbolj jih je zanimalo, kako spi, kako gre na stranišče, kako pije vodo, astronavtka pa jim je, kot da bi bila v sosednji hiši, vse lepo razložila. Najbolj je otroke zabavalo, ko jim je priznala, da je na stranišču zelo težko sedeti, po drugi strani pa lahko ves čas dela salte. Pokazala jim je tudi, kako si umije lase in kako pije vodo – iz stekleničke skozi cevko iztisne kapljice in te zaplavajo po prostoru, ona pa jih mora nato uloviti.

Tudi župan občine Tržič Peter Miklič kar težko verjame, da je klepetal s Sunito Williams v vesolju. »Tole je bila ena najbolj neverjetnih izkušenj, res noro! Videli smo Zemljo iz vesolja, se sprehodili po vesoljski postaji, in to v živo, ne pa v igrici! Astronavtka je zelo prijetna in v bistvu prav neverjetna gospa, srečanje z njo pa smo vsi doživeli kot en poseben, čaroben trenutek. Vse nam je razkazala, vso vesoljsko postajo in se pogovarjala z nami. Imela je dve javljanji, vmes pa nekaj pavze. Ob prvem javljanju nam je pokazala pogled na Zemljo, in sicer smo bili nad Italijo in Grčijo. Ob naslednjem javljanju smo bili že nad Kitajsko. Vesoljsko plovilo ima hitrost kar 27.550 kilometrov na uro in tako Zemljo obkroži v 90 minutah! Hvala, Sunita, držimo pesti in tudi molimo zate, da se varno vrneš in da se srečamo v Tržiču,« je še dejal tržiški župan in dodal, da so se dogovorili, da bo oktobra z mamo obiskala Leše in Tržič, ob tej priložnosti bodo odprli tudi razstavo.

Župan občine Tržič Peter Miklič je napovedal obisk astronavtke v Sloveniji. FOTO: Tina Horvat
Župan občine Tržič Peter Miklič je napovedal obisk astronavtke v Sloveniji. FOTO: Tina Horvat

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije