RAZSTAVA

Mali grafiki in kiparji še muzicirajo in pojejo

V župnijskem domu v Štepanji vasi odprli razstavo likovnih del, grafik in kipov otrok, ki ustvarjajo pod taktirko zakoncev Zupan.
Fotografija: Nagrajeni otroci z mentorjema Bibo in Slavko Zupanom FOTOgrafije: Marko Feist
Odpri galerijo
Nagrajeni otroci z mentorjema Bibo in Slavko Zupanom FOTOgrafije: Marko Feist

LJUBLJANA – V dvorani župnijskega doma v Štepanji vasi je bilo v sredo zvečer nadvse zanimivo, saj je bila tam prav posebna likovna razstava otroških likovnih del, grafik in kipov. Na njej sta mentorja, zakonca Biba in Slavko Zupan, podelila mednarodna priznanja mladim ustvarjalcem, ki so jih prejeli na likovnih natečajih in tekmovanjih v Makedoniji, Bolgariji, Romuniji, Iranu in na Portugalskem.
Vito Smrekar ima več talentov, med drugim trenira gimnastiko.
Vito Smrekar ima več talentov, med drugim trenira gimnastiko.

Skoraj pretesna je bila dvorana župnijskega doma za vse obiskovalce, predvsem družine nagrajenih otrok, ki so z lastnim udejstvovanjem na poseben način začinili spremljevalni kulturni program. Tako rekoč vsi otroci izhajajo iz glasbenih družin, zato je skoraj vsaka družina pripravila skupno glasbeno točko.
 

Ustvarjajo v župnijskem prostoru


In kako je z likovnimi delavnicami povezana župnija? »Kar se župnije tiče, smo tisti, ki jim dajemo na voljo prostore, kjer lahko ustvarjajo. To je Klančarjeva domačija v Bizoviku, kjer vsak petek ali tudi kateri drugi dan ustvarjajo te grafike. Grafične delavnice potekajo že nekaj časa in moram reči, da sem izredno presenečen nad odzivom otrok in družin. Zdi se mi, da so velika motivacija tudi nagrade, ki jih pobirajo v tujini. Mislim, da je precej zasedeno, da je več povpraševanja, kot je prostih mest,« nam pojasnil Matej Štravs, župnik v Štepanji vasi.
Nagrajena likovna dela najmlajših ustvarjalcev
Nagrajena likovna dela najmlajših ustvarjalcev

To nam potrdi tudi likovni pedagog Slavko, ko pojasni, da imajo tako rekoč že čakalni seznam. Zupan je bil dolga leta, no, kar polnih 41 let, kot učitelj likovne umetnosti zaposlen v Vzgojno-izobraževalnem zavodu Frana Milčinskega Smlednik, kjer je delal z otroki s posebnimi potrebami. Kot specialna pedagoginja je bila v zavodu zaposlena tudi njegova žena Biba. Nad talentom mladine, gre za osnovnošolske otroke, sta navdušena oba: »Gre za sožitje glasbe in likovne umetnosti, in takšne talente težko srečaš.« Delavnice vodita že štiri leta in pri otrocih opažata neverjetni napredek, saj so vsak dan kreativnejši in uspešnejši.
 

Med posameznimi podelitvami glasbena točka


Po Bibinem kratkem nagovoru je nastopila družina Grum s pesmijo iz risanke Vidim luč. Najprej so podelili nagrade 8. mednarodnega bienala otroške likovne umetnosti, ki je pred dvema letoma potekal v Teheranu. Na njem je sodelovalo 40 držav, prispelo je okoli 5000 del. Izbrali so 99 tistih, ki si zaslužijo nagrade, in med njimi so s svojimi grafikami navdušili Veronika Čarman in Živa Smrekar, ki sta prejeli priznanje, Ažbe Leskovic pa je domov odnesel srebrno, Urban Čarman in Luka Grum pa zlato medaljo.

Potem je svoj glasbeno točko predstavila družina Aleša Primca, ki je navdušen nad tem, »kako strokovno in predano mentorja delata z otroki in na kako visoki umetniški ravni pridejo izdelki izpod rok teh otrok«. V Makedoniji je letos potekala že 37. mednarodna kolonija in razstava likovnih del z vsega sveta, na kateri je sodelovalo 37 držav z 11.500 prispelimi likovnimi stvaritvami. Diplomo je domov odnesla Eva Primc, zlata paleta pa bo krasila sobo Nele Leskovic in Elizabete Primc.
Sledila je zabavna točka družine Čarman, ki je odigrala skeč. »Ko je Graham Bell izumil telefon, je imel že dva neodgovorjena klica od Chucka Norrisa,« je zbrano občinstvo nasmejal Urban Čarman.
Odprtje likovne razstave otroških del je z glasbeno točko sklenila družina Leskovic.
Odprtje likovne razstave otroških del je z glasbeno točko sklenila družina Leskovic.

V Bolgariji že 20 let poteka tekmovanje v likovnih delih, nazadnje je sodelovalo 20 držav, izbirali pa so med več kot 4000 deli. Nagrade so prejeli Leon in Živa Smrekar, Ažbe in Nela Leskovic, David Krstič, Eva in Elizabeta Primc. Po glasbenem nastopu družine Anžič je sledila podelitev nagrad likovnega natečaja v Romuniji, kjer je bila tema ustvarjanja Mesto, v katerem živiš. Priznanje je prejel Urban Čarman, zlati medalji pa sta domov odnesli Ana Marija Kastelic in Ažbe Leskovic, medtem ko je kar dve zlati medalji domov odnesel Luka Grum. Kot je povedala Biba, »eno za individualno delo, drugo pa za zmago v svoji starostni skupini«.
Družina Smrekar ni predstavila glasbene točke, je pa navdušil tako rekoč najmlajši nastopajoči Vito, ki je prikazal gimnastično vajo, brat Leon pa je odrecitiral pesem Snežinka avtorice Anje Štefan.
Nagrajeni otroci z mentorjema Bibo in Slavko Zupanom FOTOgrafije: Marko Feist
Nagrajeni otroci z mentorjema Bibo in Slavko Zupanom FOTOgrafije: Marko Feist

Na Portugalskem so bili tema ustvarjanja metulji, in kot sta povedala zakonca Zupan, je šlo za težko tehniko ustvarjanja. Častna priznanja so prejeli Ažbe in Nela Leskovic, Eva Primc, Jasna in Urban Čarman, Leon Smrekar, Luka Grum in Val Anžič, srebrno priznanje je romalo v roke Elizabete Primc in Veronike Čarman, zlato pa Davidu Krstiču, Anji Grum in Ani Mariji Kastelic.


Z glasbeno točko družine Kastelic se je uradno končalo odprtje razstave, obiskovalci in prejemniki nagrad pa so se nato posladkali z domačimi dobrotami.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije