TEKMOVANJE

Mame skuhale najboljše vampe po tržaško

V Sodražici je specialiteto v kotličku na odprtem ognju kuhalo 16 ekip. Najboljše so pripravile Albina Levstek, Marija Slavec in Stanka Turk.
Fotografija: V tem kotlu bodo kuhale zmagovalke. FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
V tem kotlu bodo kuhale zmagovalke. FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić

SODRAŽICA – Tekmovanje v kuhanju vampov na tržaški način je poleg Tržnega dne zagotovo najbolj prepoznavna prireditev v občini Sodražica. Letos ga je tamkajšnje turistično društvo pripravilo že šestič. Udeležilo se ga je 16 ekip, ki so pripotovale od Prekmurja do Notranjske.

Trojica, ki je kuhala za Osnovno šolo Sodražica in zasedla tretje mesto.
Trojica, ki je kuhala za Osnovno šolo Sodražica in zasedla tretje mesto.
Kotliček za kuhanje, predpasnike, serviete, deske, kuhalnice, nože in druge pripomočke so si morali priskrbeti sami. Enako tudi vse potrebne sestavine, razen 2,5 kilograma kuhanih vampov, organizator pa je poskrbel tudi za podstavek za kurišče, drva, vodo za kuho in mizo.

Prešerno vzdušje je prevevalo športno igrišče, kjer je po štirih urah brbotanja v kotličkih z začimbami in dodatki na vrsto prišla tričlanska ocenjevalna komisija. Izbira ni bila težka, so sporočili številnim zbranim. Vampe, ki so najbolj teknili, so skuhale Mame, članice društva upokojencev iz Loškega Potoka.

»Da ne bo pomote,« je med razglasitvijo razlagal Jože Levstek - Čipo, predsednik Turističnega društva Sodražica, »nič ni bilo prirejeno, preprosto je odtehtala harmonija domačih začimb v vampih, ki niso jed zgolj za težake v gozdu ali na kmetiji, menda imajo tudi zdravilne in lepotne učinke, nas je pred leti podučila Marija Merljak

Mame pred razglasitvijo
Mame pred razglasitvijo
Ekipo Mam so sestavljale Albina Levstek, Marija Slavec in Stanka Turk, vse pa so ljubiteljice kuhanja raznovrstne hrane in zmagovalke dveh tekmovanj v Sodražici, enkrat so bile v isti zasedbi druge. »Naša kuha je zagotovo imela posebno žlahtnost, seštevek iznajdljivosti in okusov je prepričal,« je bila kakopak zadovoljna Albina Levstek in razkrila, da se vselej držijo tradicionalne priprave enolončnice. V kotel k vampom dodajo narezano slanino, praženo čebulo, nasekljan česen in peteršilj, sladko papriko, belo vino ter od začimb poper, lovorov list, šetraj in makedonsko sol. Seveda ne gre pozabiti na najpomembnejšo sestavino – kuhati je treba s srcem.

V tem kotlu bodo kuhale zmagovalke. FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić
V tem kotlu bodo kuhale zmagovalke. FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić
Tekmovanje v kuhanju vampov je predvsem gastronomski praznik in druženje. »Če nisi v kulinariki, te ni nikjer. Biti v kulinariki je danes prestiž. Sprva nas je vleklo, da bi pripravili tekmovanje v pripravi ciganskega golaža. Pa nas je dr. Janez Bogataj podučil, da to ni naša jed. Potem smo se zedinili – nihče se še ni lotil tekmovanja v kuhanju vampov v kotličku na odprtem ognju. Pa ga pripravimo pri nas,« je še dejal Jože Levstek.


Člani turističnega društva so že dan po tekmovanju znova zavihali rokave in se začeli pripravljati na osrednji letošnji dogodek Tržni dan, na katerem bodo tokratne zmagovalke za nagrado vampe kuhale v 120-litrskem kotlu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije