PROSTORSKA STISKA

Zdravnik razkril šokantno resnico! Paciente, primerne za hospitalizacijo, pošiljajo domov

Domov gredo za 12–16 ur, nato se vrnejo in ponovno poskusijo srečo za sprejem. Pa kam smo prišli, se jezi Omerović.
Fotografija: Dr. Metin Omerović iz mariborskega urgentnega centra FOTO: PU Maribor
Odpri galerijo
Dr. Metin Omerović iz mariborskega urgentnega centra FOTO: PU Maribor

Metin Omerović, zdravnik v urgentnem centru UKC Maribor, je na omrežju X razkril šokantno resnico. »Zaradi kadrovsko-prostorske stiske smo začeli paciente, ki so dovolj bolni za hospitalizacijo, pošiljati domov z napotnico pod nujno. Torej, gredo domov za 12–16 ur in se vrnejo in ponovno poskusijo srečo za sprejem. Pa kam smo prišli,« je zapisal o stanju v UKC Maribor.

»Izbira pravega pacienta je ključna. Npr. stabilen pacient po krvavitvi iz prebavil ostane v urgentnem centru. Denimo, ob zapori ledvice (hidronefroza) zaradi novoodkritega tumorja gre pacient lahko domov, če je bolečina pojenjala, ne bruha … Mora pa biti sprejet za diagnostiko in eventualno na poseg,« je pojasnil v nadaljevanju.

Odgovoren je on

Na vprašanje, na čigavo odgovornost to počnejo, je odgovoril: »V resnici na mojo. Vsem pacientom (in svojcem) povem, da 'ste zaenkrat stabilni, toda potrebujete hospitalizacijo zaradi xyz. Sprejeti vas ne moremo, ker zdaj ni prostora'. Ponudim prenočitev v urgentnem centru (ni udobnih postelj, glasnost …) ali greste po 9. uri v ambulanto, kamor spadate.«

Za pojasnila smo se obrnili na UKC Maribor in na zastopnico pacientovih pravic, odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

UKC Maribor. FOTO: Oste Bakal
UKC Maribor. FOTO: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije