KANDIDATKA

Marta Kos dala soglasje, vlada potrdila njeno kandidaturo

Po umiku Tomaža Vesela se je Robert Golob lotil iskanja nove kandidatke za evropsko komisarko.
Fotografija: Marta Kos FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marta Kos FOTO: Jože Suhadolnik

Vlada je danes soglasno potrdila nominacijo Marte Kos za kandidatko Slovenije za evropsko komisarko, je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil njen podpredsednik Matej Arčon. Predlog bo zdaj obravnaval pristojni odbor DZ, nato bo vlada na dopisni seji kandidaturo še uradno potrdila in posredovala v Bruselj, je pojasnil.

Kosova je postala favoritka predsednika vlade, ko je v petek Tomaž Vesel odstopil od kandidature. Golob naj bi ime nekdanje slovenske veleposlanice v Nemčiji in Švici omenil že na petkovem sestanku, ko je koalicijske partnerje seznanil z Veselovim odstopom.

N1 dodaja, da ostaja vprašanje, ali bo Kosova ustrezala merilom predsednice Evropske komisije, ta je namreč dejala, da si želi kompetentne člane in članice, ki imajo izkušnje na visokih političnih oziroma izvršilnih funkcijah, kot so premier, minister in namestnik ministra, ali pa vsaj izkušnje na visokih diplomatskih funkcijah oziroma visokih funkcijah v kateri od institucij EU. 

Golob je mesto evropske komisarke Kosovi ponujal že letos spomladi, a je ponudbo zavrnila in dejala, da je njena odločitev dokončna. Govorilo se je, da Golobu ne zaupa več.

Po naših informacijah je bilo med možnimi kandidatkami omenjeno tudi ime evropske poslanke Irene Joveve. Na naše vprašanje, ali ta informacija drži in kako informacije komentira, je odgovorila, da je brez komentarja, in se zahvalila za razumevanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije