KANDIDATKA DOBILA PODPORO

Marta Kos končno pred odborom Janševega Breznika, Mahnič v elementu (VIDEO)

Odbor DZ za evropske zadeve je z devetimi glasovi proti petimi podprl kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko iz Slovenije.
Fotografija: Marta Kos FOTO: Zaslonski Posnetek Tvs
Odpri galerijo
Marta Kos FOTO: Zaslonski Posnetek Tvs

Odbor DZ za evropske zadeve je nocoj z devetimi glasovi proti petimi podprl kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko iz Slovenije. Mnenje odbora sicer za vlado ni zavezujoče, bo pa ta sedaj lahko ime kandidata posredovala v Bruselj. Odbor bo mnenje po besedah njegovega predsednika Franca Breznika (SDS) nemudoma posredoval vladi, ki bo tako lahko še uradno potrdila kandidaturo Kos in jo posredovala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Po neuradnih informacijah bo to storila na četrtkovi redni seji.

Poudarila pomen resorja širitve in svojih kompetenc

Na predstavitvi je Kosova poudarila, da je resor širitve eden pomembnejših tako za Slovenijo kot EU. Prepričana je, da je to področje, na katerem bodo še najbolj do izraza prišle njene kompetence. 

Kosova je zagotovila, da izpolnjuje vse tri zahteve, ki veljajo za evropske komisarje, to so kompetentnost, zavezanost EU in neodvisnost. »Zame so vrednote in cilji Evropske unije sveti,« je poudarila.

»Da sem dobila tako pomemben resor, je veliko zaupanje Sloveniji,« je dejala glede svojega predvidenega bodočega resorja širitve EU.

»Širitev je zame sinonim za Evropsko unijo in Evropska unija je zame sinonim za mir. In poleg tega je zame mir sinonim za stabilnost, varnost, prihodnost, povezanost, vključenost,« je dodala Kos.

image_alt
Poslanec SDS v burnem soočenju: Bil sem zraven, ko so Veselu grozili

Do kandidature pa so bili kritični v SDS, pri čemer je poslanec Žan Mahnič med drugim izpostavil pomanjkanje političnih izkušenj. Podobno je ocenil že vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pred začetkom seje in dodal, da ne more računati na njihovo podporo.

V prvem odzivu na predstavitev sta poslanca SD in Svobode Jonas Žnidaršič in Dušan Stojanovič podprla kandidaturo Kosove, medtem ko je bil poslanec SDS Andrej Poglajen precej kritičen do njenih nekdanjih izjav, češ da niso v skladu z njeno današnjo predstavitvijo.

Poslanec SDS in predsednik odbora Franc Breznik je današnjo nujno sejo odbora za zadeve EU sklical v torek, potem ko je von der Leynova v DZ posredovala pismo z dne 5. septembra, v katerem je premierja Roberta Goloba pozvala k zamenjavi komisarskega kandidata Tomaža Vesela.

Franc Breznik. FOTO: Zaslonski posnetek TVS
Franc Breznik. FOTO: Zaslonski posnetek TVS

Breznik je namreč sklic seje odbora pogojeval s posredovanjem odstopne izjave Vesela in omenjenega pisma.

image_alt
Marta vrača Romani: »Nikoli nisem bila sodelavka Udbe, bila sem nadrejena gospe Tomc, ki je to očitno pozabila«

Glede na koalicijsko večino v odboru je pričakovati, da bo mnenje o kandidatki, ki sicer za vlado ni zavezujoče, pozitivno. S tem bo lahko vlada v Bruselj uradno posredovala predlog o kandidaturi Kosove za evropsko komisarko.

image_alt
Potem ko je Janšev Breznik udaril po mizi zaradi Marte Kos, Golob takole vrnil udarec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije