KANDIDATKA PROTI EVROPSKI POSLANKI

Marta vrača Romani: »Nikoli nisem bila sodelavka Udbe, bila sem nadrejena gospe Tomc, ki je to očitno pozabila«

Evropska poslanka nad slovensko kandidatko za evropsko komisarko, ki vse očitke zavrača.
Fotografija: Marta Kos in Romana Tomc FOTO: Sds/ Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marta Kos in Romana Tomc FOTO: Sds/ Jože Suhadolnik

Potem ko je evropska poslanka Romana Tomc nanizala niz očitkov na račun slovenske kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos in ji med drugim v izjavi za portal Euronews očitala sodelovanje z jugoslovansko tajno službo Udbo, je Kosova vse navedbe zanikala.

Pravi, da ni bila nikoli sodelavka Udbe

Tomčeva (EPP/SDS) je že v sredo v izjavi na omrežju X izrazila nezadovoljstvo z izbiro slovenske vlade za kandidatko za evropsko komisarko, češ da nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij, da ima prebivališče v Švici, in ne v EU, ter da je bivša sodelavka tajne službe, mandat veleposlanice pa naj bi predčasno končala zaradi mobinga.

Romana Tomc. FOTO: Sds
Romana Tomc. FOTO: Sds

Očitke je danes ponovila za spletni portal Euronews, kjer Kosovo opiše kot »popolnoma nesprejemljivo« in »problematično« za Evropsko ljudsko stranko (EPP). Znova je izpostavila njeno pomanjkanje izkušenj na izvršnih položajih ter domnevne povezave z Udbo.

image_alt
Pismo Ursule iz Bruslja res obstaja; Breznik medtem: »Kaj je bilo narobe z Veselom?«

Kosova je danes za STA zatrdila, da nikoli ni bila sodelavka ali informatorka Udbe. Dodala je, da so se te obtožbe z namenom, da jo diskreditirajo, prvič pojavile, ko je leta 2022 napovedala kandidaturo za predsednico.

image_alt
Potem ko je Janšev Breznik udaril po mizi zaradi Marte Kos, Golob takole vrnil udarec

»Preden sem postala veleposlanica v Nemčiji in Švici, so me varnostne službe v obeh državah preverile. (...) Če bi kadarkoli škodovala interesom Slovenije, ne bi mogla delati v slovenski vladi ali biti veleposlanica,« je zapisala.

Marta Kos. Slovenija FOTO: Jože Suhadolnik
Marta Kos. Slovenija FOTO: Jože Suhadolnik

Zavrača tudi očitke Tomčeve, da nima vodstvenih ali političnih izkušenj. Navaja, da je bila dve leti direktorica urada vlade za komuniciranje in tiskovna predstavnica vlade, tri leta podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije. »V tem času sem bila nadrejena gospe Tomc, ki je to očitno pozabila. Dobro se je spominjam, saj je kot vodja službe za javna naročila dobro opravljala svoje delo,« je dodala.

image_alt
Marta Kos dala soglasje, vlada potrdila njeno kandidaturo

Očitke, da naj bi z veleposlaniškega mesta v Švici odstopila zaradi mobinga, je Kosova označila za izmišljene. 

Junija 2020 je predčasno odstopila s položaja veleposlanice v Švici, kot razlog pa navedla drugačne poglede na vodenje veleposlaništva in zunanje politike. Potrdila je, da je bil njen odstop povezan tudi z izrednim nadzorom vodenja veleposlaništva v Bernu, podrobnosti katerega pa niso znane.

Tonin: Marta Kos ne deli naših vrednot, zato na našo podporo ne more računati

Oglasil se je tudi šef NSi Matej Tonin: »Menjava komisarskega kandidata je bila nepremišljena poteza. Robert Golob je z menjavo komisarskega kandidata odprl pandorino skrinjico, ki lahko močno zamaje imenovanje EK kot celote. Marta Kos ne deli vrednot NSi, zato na našo podporo ne more računati. V naslednjih tednih se bo pokazalo ali je dovolj močna in kompetentna kandidatka, da bo dobila zadostno podporo za imenovanje znotraj EP.«

Vlada znova zaprosila odbor za mnenje o kandidatki za evropsko komisarko 

Vlada je danes v DZ poslala dopis, v katerem je znova poudarila, da je posredovala vso relevantno dokumentacijo za odločanje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko, o kateri mora mnenje podati odbor DZ za evropske zadeve. Ob tem so pristojni odbor DZ znova zaprosili za čim prejšnjo obravnavo predloga kandidature. 

Predsednik odbora za evropske zadeve Franc Breznik (SDS) sicer sklic seje pogojuje z dodatnimi pojasnili vlade o zamenjavi kandidata. Zahteval je Veselovo odstopno izjavo, ki so jo v DZ že prejeli, in domnevno pismo predsednice Evropske komisije premierju Robertu Golobu, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela.

V premierjevem kabinetu so danes dodali, da je vlada dodatno pojasnila, da predlagana kandidatka Marta Kos izpolnjuje kriterije in merila za primernost kandidatov za člane komisije, ki jih je izpostavila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije