SPOMINI

Matija Zemljič je pred 130 leti objavil pesem Oj, Triglav, moj dom!

Slovenski rimskokatoliški duhovnik, pesnik in prevajalec je bil rojen 25.1.1873, umrl pa 26.6.1934.
Fotografija: Grob Matija Zemljiča. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Grob Matija Zemljiča. FOTO: Oste Bakal

Besedilo slovenske planinske himne Oj, Triglav, moj dom, je bilo prvič objavljeno v letu 1894, v rokopisnem bogoslovnem glasilu Lipica v Mariboru, s podpisom Slavin.

Po zanesljivih virih je avtor besedila pesmi Oj, Triglav, moj dom, Matija Zemljič - Slavin, ki je bil rojen 25. januarja 1873 na Ptujski Cesti ali delu Stavešinskega Vrha v občini Gornja Radgona in je umrl 26. julija 1934, ko je bil pokopan v Svetem Tomažu pri Ormožu.

Matija Zemljič FOTO: Arhiv
Matija Zemljič FOTO: Arhiv

Letos mineva 130 let objave pesmi in 90 let od smrti Matije Zemljiča

Pesem Oj, Triglav, moj dom, katero je uglasbil Jakob Aljaž, je bila prvič zapeta na slovesnosti ob Aljaževem stolpu, 22. avgusta 1895.

Ob tem pa se ne omenja avtorja besedila pač pa le, da je pesem uglasbil Jakob Aljaž. Zato se pogosto piše oziroma govori, da je avtor pesmi Oj, Triglav, moj dom prav Jakob Aljaž, kar so pozneje »popravili«.

FOTO: Zaslonski Posnetek
FOTO: Zaslonski Posnetek

Po zanesljivih virih, predvsem še iz prispevka Slavka Klinarja v knjigi Cirila Ambroža: Prlekija, ki je izšla ob 100. obletnici Planinske zveze Slovenije v letu 1993, pa je dokazano, da je besedilo pesem Oj, Triglav, moj dom, napisal Matija Zemljič.

Sicer pa je Zemljič po končani osnovni šoli v Gornji Radgoni, obiskoval gimnazijo v Mariboru in bil nato v letu 1897 posvečen za duhovnika.

Po številnih kaplanskih službah: Šmartno pri Slovenj Gradcu, Vuzenica, Dobrna, Čadram Oplotnica itd., je bil pri Sv. Juriju ob Pesnici, provizor in od leta 1914 do smrti v letu 1934 župnik v Svetem Tomažu pri Ormožu.

Ob tem ne smemo prezreti, da besedilo pesmi Oj, Triglav, moj dom ni čisto izvirno slovensko, saj se je avtor malce naslonil na nemško domoljubno pesem O Schwarzwald, o Heimat. Toda, vseeno gre za pesem, ki jo imamo mnogi Slovenci zelo radi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije