SPREJELI ODLOČITVE

Minister Boštjančič spregovoril o paketu davčnih sprememb, Han nad tem ni preveč navdušen

Vlada je potrdila tudi podražitev RTV-prispevka.
Fotografija: Minister za finance Klemen Boštjančič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Minister za finance Klemen Boštjančič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po seji vlade so pred medije stopili minister za finance Klemen Boštjančič, ministrica za kulturo Asta Vrečko in podpredsednik vlade Matej Arčon. Predstavili so sprejete odločitve.

Vlada je po besedah Arčona med drugim sprejela odlok, s katerim se bo prispevek RTV podražil za 1,27 evra. S 1. januarjem bo tako znašal okoli 14 evrov. »Zavedamo se stanja v zavodu, prispevek se ni podražil zadnjih 12 let, nobena vlada do zdaj se ni znala s tem soočiti.«

Želijo povečati produktivnost in mednarodno konkurenčnost

Minister Boštjančič je spregovoril o paketu davčnih sprememb. Kot pravi, ga bo vlada potrdila v petek.  Boštjančič je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da glede paketa ukrepov, ki ga je ministrstvo pred poletjem posredovalo v javno obravnavo, nato pa pripravilo nekaj popravkov, ostaja odprtih le še nekaj manjših tehničnih vprašanj. Zato jih bo vlada v petek potrjevala na dopisni seji.

Ukrepi so po njegovih besedah ciljno naravnani. »Z njimi naslavljamo pomembne razvojne izzive, ki jih je smiselno podpreti z ustrezno oblikovanimi davčnimi ukrepi, predvsem zato, da bi povečali produktivnost in mednarodno konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter odpravili nekatere pomanjkljivosti obstoječega davčnega sistema,« je dejal.

Nagrajevanje v startupih

Kot drugi pomemben razvojni ukrep je navedel davčne spodbude za nagrajevanje v startupih. Po predlogu se bo trenutek nastanka obveznosti za plačilo davkov in prispevkov iz naslova dohodka iz delovnega razmerja zamaknil na kasnejši datum, na primer na trenutek odsvojitve pridobljenega deleža ali prenehanja delovnega razmerja, je pojasnil.

Še en razvojni ukrep pa so po njegovih besedah spremembe pri nagrajevanju z delnicami na način, da bi zmanjšali stroške za podjetje. Ukrep predvideva, da bo davke in prispevke za izplačilo teh nagrad plačal delojemalec in ne delodajalec, pri čemer bosta omogočena odlog ali obročno plačilo.

Poseg v obdavčitev normirancev

S predlaganimi davčnimi spremembami se posega tudi v določbe zakona o dohodnini glede obdavčitve samostojnih podjetnikov z upoštevanjem normiranih odhodkov. Najvišja dovoljena meja za sodelovanje v sistemu za polne normirance naj bi se znižala s 100.000 na 60.000 evrov letnih prihodkov, za popoldanske pa s 50.000 na 30.000 evrov. Hkrati je za prve predvideno zvišanje meje za uveljavljanje 80-odstotnih normiranih stroškov na 60.000 evrov, za druge pa ohranitev pri 12.500 evrih.

Boštjančič je poudaril, da je bil sistem normirancev vzpostavljen z namenom, da se tisti, ki se odločijo za samostojno podjetniško pot, v začetnem obdobju ne ukvarjajo še z administrativnimi obveznostmi. »V zadnjih letih pa je ta sistem postal predvsem sredstvo davčne optimizacije,« je dejal, a hkrati dodal, da se s predlaganim ukrepom nikakor ne onemogoča podjetništva.

Han z vsemi rešitvami ni zadovoljen

Tudi gospodarsko ministrstvo po navedbah ministra Matjaža Hana za zdaj ni zadovoljno z vsemi rešitvami iz svežnja predlogov davčnih sprememb, ki ga je danes obravnavala vlada. Ob robu dogajanja na sejmu Agra je izrazil željo po dodatnih usklajevanjih in pa, da bo davčna zakonodaja gospodarstvu pomagala, ne povzročala dodatnih težav.

Han je povedal, da imajo kar veliko pripomb, a da o njih ne želi govoriti širši javnosti, temveč jih želijo razrešiti znotraj vlade in koalicije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije