UGRABLJEN

Ministrstvo potrdilo: usoda Slovenca v rokah piratov in Švicarjev

V Nigeriji je bilo v zadnjih sedmih letih ugrabljenih več kot 230 tujcev.
Fotografija: Ladja MV Glarus je bila zgrajena leta 2001. FOTO: Massoel.com
Odpri galerijo
Ladja MV Glarus je bila zgrajena leta 2001. FOTO: Massoel.com

LJUBLJANA – Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je od predstavnikov ladjarja prejelo potrditev, da je med ugrabljenimi mornarji na švicarski ladji v Nigeriji tudi slovenski državljan. Ladjar je o incidentu obvestil svojce ugrabljenega pomorščaka, s katerimi je v stiku. Podjetje Massoel Shipping je angažiralo strokovno usposobljeno ekipo, ki je pooblaščena za reševanje zadeve. Podrobnejših podatkov MZZ na zahtevo svojcev ugrabljenega in ladjarja ne morejo posredovati.  

»Za ukrepanje in reševanje primera je v prvi vrsti pristojno podjetje, ki je lastnik ladje oziroma mornarjev delodajalec,« so pojasnili na MZZ.



Podatkov o referenčno podobnem primeru, ko bi bil ugrabljen slovenski državljan, MZZ nima. »Ukrepanje utegne biti podobno kot v primeru slovenskega mornarja, ki se je pred dobrim letom dni poškodoval v eksploziji na ladji Tamar,« so nam odgovorili na vprašanje, kako MZZ ravna v podobnih primerih.



Spomnimo: konec aprila lani se je na ladji Splošne plovbe Tamar sredi Atlantskega oceana zgodila nesreča, v kateri sta umrla dva filipinska pomorščaka, slovenski kadet in filipinski pomorščak pa sta bila v udaru ognja hudo poškodovana in sta potrebovala nujno zdravniško pomoč.

Pri reševanju ponesrečenih je v zahtevnih razmerah pomagala ameriška obalna straža. Sedemčlanska ekipa je izskočila iz letala in se nato vkrcala na ladjo ter pomagala ranjencema, dokler se ladja ni dovolj približala Azorom, da so ju lahko portugalske oblasti evakuirale ob pomoči helikopterja.

Za človekoljubno reševanje je slovenski predsednik Borut Pahor ameriške pripadnike nacionalne garde zvezne države New York tudi odlikoval.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije