BELA KRAJINA
Mir, narava in dobra hrana v dolini Kolpe
Belokranjci lani našteli čez 70.000 prenočitev, število tujih turistov močno raste, zlasti navdušeni nad čisto in toplo reko ter kulinariko.
Odpri galerijo
Na našem enodnevnem izletu v dolino Kolpe smo se med drugim ustavili v kampu Stari Pod v Adlešičih, ki ga že leta vodi družina Jankovič. Poleg šotorišča so pred dvema letoma postavili glamping lesene hišice, primerne za dva ali družinico z vrtičkarjem.
Tončka Jankovič je za pokušino pripravila ovčji sir, govejo-ovčjo salamo z manjšim deležem oslovskega mesa, domači kruh in domače belo vino, ki ga pridelujejo po belokranjskih gričih.
Na vprašanje, nad čim so tuji gostje v Beli krajini najbolj navdušeni, nam je povedala: »Pred dnevi smo nemški družini posodili čoln. Dan se je prevesil v večer, padel je mrak, njih pa še ni bilo. Malo nas je že skrbelo, nato pa so priveslali iz noči. Vas ni bilo strah, sem vprašala. In odgovorili smo: 'Ooooh, Wir haben die Stille geniesst! Uživali smo v miru.'«
V novem glamping Kolpa Resortu v Krasincu smo srečali nizozemsko družino iz Utrechta. Mati Esttel nam je povedala, da na Nizozemskem ne moreš doživeti pravega miru: »Nizozemska je dvakrat večja od Slovenije, a nas je 17 milijonov, zato je precej gneče. Preprosto se zjutraj ne moreš zbuditi v tišini tako kot tu, kjer te res prebudi ptičje petje.«
Kot nam je povedal Gregor Jevšček, vodja oddelka za razvoj in promocijo turizma na Ric Bela krajina, so lani ob Kolpi našteli čez 70.000 prenočitev. »Trenutno beležimo 70 odstotkov domačih in 30 odstotkov tujih gostov, a delež slednjih se vztrajno povečuje.«
Kako privlačna postaja Kolpa, morda najbolje dokazuje omenjeni glamping Kolpa Resort s tremi glamping šotori in sedmimi glamping hišicami ter stavbo s sanitarijami, ki ga vodita Sebastjan Kopitar in partnerica Mija Šteblaj. Kot nam je povedal Sebastjan, bivši profesionalni rokometaš, mornar in skiper, je bila investicija z nakupom zemlje in gradnjo objektov ter bazena pol milijona evrov. Take investicije v turizem si v dolini Kolpe v preteklih letih res nihče ni predstavljal.
Enako razvoj občutijo tudi v kampu Bela krajina v Podzemelju, ki ga vodi družina Pešelj že 25 let. Petra Pešelj je poudarila, da imajo že 40 odstotkov tujih gostov, ki ne morejo verjeti, da je lahko neka reka še tako čista in topla. »Hkrati so presenečeni, ko jim pojasnimo, da je to mejna reka, a da lahko vseeno svobodno plavajo in čolnarijo po njej.« Poleg šotorišča in bungalovov so zgradili tudi nekaj keltskih glamping hišic. »Nekoč je na tem mestu stalo keltsko naselje, pa smo se odločili malo poživiti stvar.
Nazadnje smo se ustavili v Belokranjski hiši – Gostišču Veselič, kjer nam je Andreja Drakulič Veselič predstavila projekt Okusi Bele krajine, ki tradicionalno potekajo julija in avgusta. V gostišču pa prav ta vikend od 26. do 29. julija pripravljajo svoje miniaturne okuse Bele krajine: »Gre za jedi, ki so pripravljene po tradicionalnih belokranjskih receptih, s sezonskimi surovinami lokalnega izvora.« Poskusili bomo lahko denimo juho s česnom iz Petrove kmetije in hišne štruklje s skuto s kmetije Štrucelj. Pa pečen krompir z domačega vrta, testenine z aktivnim črnim ogljem kmetije Klepec, belo in rdeče vino in še in še. Ni se bati, Belokranjci imajo domišljijo. Le od samega boga dana Kolpa naj ostane taka, kot je.
Tončka Jankovič je za pokušino pripravila ovčji sir, govejo-ovčjo salamo z manjšim deležem oslovskega mesa, domači kruh in domače belo vino, ki ga pridelujejo po belokranjskih gričih.
Na vprašanje, nad čim so tuji gostje v Beli krajini najbolj navdušeni, nam je povedala: »Pred dnevi smo nemški družini posodili čoln. Dan se je prevesil v večer, padel je mrak, njih pa še ni bilo. Malo nas je že skrbelo, nato pa so priveslali iz noči. Vas ni bilo strah, sem vprašala. In odgovorili smo: 'Ooooh, Wir haben die Stille geniesst! Uživali smo v miru.'«
V novem glamping Kolpa Resortu v Krasincu smo srečali nizozemsko družino iz Utrechta. Mati Esttel nam je povedala, da na Nizozemskem ne moreš doživeti pravega miru: »Nizozemska je dvakrat večja od Slovenije, a nas je 17 milijonov, zato je precej gneče. Preprosto se zjutraj ne moreš zbuditi v tišini tako kot tu, kjer te res prebudi ptičje petje.«
Tudi polmilijonske investicije
Bela krajina s Kolpo, ki sem jo sicer nekajkrat obveslal od Osilnice do Vinice in še dlje naprej, je bila dolga desetletja zapostavljena. A kot kaže, je prišel njen čas, ko bodo tujci iz velikih mest plačali, da bi doživeli šum te poetične reke, v kateri se lahko kopaš in jo v zgornjem toku lahko tudi piješ.25 električnih koles
Za naravno in kulturno dediščino Kolpe in Kolpske doline zelo intenzivno skrbijo v sklopu Krajinskega parka Kolpa, kjer so nabavili 25 električnih koles, ki si jih lahko izposodimo in po cesti od vasi do vasi, mlina in žage do jeza pregonimo reko Kolpo.
Za naravno in kulturno dediščino Kolpe in Kolpske doline zelo intenzivno skrbijo v sklopu Krajinskega parka Kolpa, kjer so nabavili 25 električnih koles, ki si jih lahko izposodimo in po cesti od vasi do vasi, mlina in žage do jeza pregonimo reko Kolpo.
Kot nam je povedal Gregor Jevšček, vodja oddelka za razvoj in promocijo turizma na Ric Bela krajina, so lani ob Kolpi našteli čez 70.000 prenočitev. »Trenutno beležimo 70 odstotkov domačih in 30 odstotkov tujih gostov, a delež slednjih se vztrajno povečuje.«
Kako privlačna postaja Kolpa, morda najbolje dokazuje omenjeni glamping Kolpa Resort s tremi glamping šotori in sedmimi glamping hišicami ter stavbo s sanitarijami, ki ga vodita Sebastjan Kopitar in partnerica Mija Šteblaj. Kot nam je povedal Sebastjan, bivši profesionalni rokometaš, mornar in skiper, je bila investicija z nakupom zemlje in gradnjo objektov ter bazena pol milijona evrov. Take investicije v turizem si v dolini Kolpe v preteklih letih res nihče ni predstavljal.
Enako razvoj občutijo tudi v kampu Bela krajina v Podzemelju, ki ga vodi družina Pešelj že 25 let. Petra Pešelj je poudarila, da imajo že 40 odstotkov tujih gostov, ki ne morejo verjeti, da je lahko neka reka še tako čista in topla. »Hkrati so presenečeni, ko jim pojasnimo, da je to mejna reka, a da lahko vseeno svobodno plavajo in čolnarijo po njej.« Poleg šotorišča in bungalovov so zgradili tudi nekaj keltskih glamping hišic. »Nekoč je na tem mestu stalo keltsko naselje, pa smo se odločili malo poživiti stvar.
Okusi Bele krajine
Pred tedni so mediji raznesli govorice, da Kolpo prestopajo tudi begunci. V resnici je teh malo in zlasti nikomur nič nočejo. Poleg tega jim Belokranjci s svojo pregovorno darežljivostjo in gostoljubnostjo lačnim odrežejo kos kruha in dajo piti. Kolpa ni reka beguncev, ampak reka topline in neskončnih lepot. Nič nenavadnega ni, če zavesljamo dva metra mimo velike sive čaplje, ki stoji na kamnu sredi reke. Če se potopimo v brzice pod jezovi, nam bo postrv zaplavala v dlan.Nazadnje smo se ustavili v Belokranjski hiši – Gostišču Veselič, kjer nam je Andreja Drakulič Veselič predstavila projekt Okusi Bele krajine, ki tradicionalno potekajo julija in avgusta. V gostišču pa prav ta vikend od 26. do 29. julija pripravljajo svoje miniaturne okuse Bele krajine: »Gre za jedi, ki so pripravljene po tradicionalnih belokranjskih receptih, s sezonskimi surovinami lokalnega izvora.« Poskusili bomo lahko denimo juho s česnom iz Petrove kmetije in hišne štruklje s skuto s kmetije Štrucelj. Pa pečen krompir z domačega vrta, testenine z aktivnim črnim ogljem kmetije Klepec, belo in rdeče vino in še in še. Ni se bati, Belokranjci imajo domišljijo. Le od samega boga dana Kolpa naj ostane taka, kot je.