IDEJA ZA IZLET

Mlin na veter spet melje

Stara Gora ima le 84 prebivalcev, a veliko znamenitosti. Cerkvene orgle druge najstarejše pri nas.
Fotografija: V Sloveniji jih ni veliko. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
V Sloveniji jih ni veliko. FOTO: Oste Bakal

Minule dni dokaj toplo zimsko vreme kar vabi na zanimive, predvsem krajše izlete v domačem okolju, ki ga pogosto premalo poznamo, kakor tudi na daljša vandranja. Na ta način si lahko v času korone odpravimo dolgočasje, tovrstni izleti pa niso povezani s posebnimi izdatki. Tako je obiska še kako vredna Stara Gora, ki je poleg Blaguškega jezera osrednja izletniška destinacija v občini Sveti Jurij ob Ščavnici.

Krušna peč za 14 gibanic

Turističnoinformacijski center FOTO: Oste Bakal
Turističnoinformacijski center FOTO: Oste Bakal
Na Stari Gori, gre za enega od 27 krajev v omenjeni občini, živi po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije vsega 84 ljudi. Skozi kraj so speljane turistična učna pot Breza, kolesarska pot Slovenske gorice in vinsko-turistična cesta. Tam od leta 1928 deluje tudi prostovoljno gasilsko društvo, ki je pred leti zgradilo nov gasilski dom z dvorano, v kateri je prostora za 200 gostov. Ta služi za številne kulturno-prosvetne in druge namene v kraju. Posebna značilnost doma je, da imajo krušno peč, v kateri je moč naenkrat speči 14 znanih prleških gibanic.

Stara Gora leži v osrčju Slovenskih goric na vrhu nizkega slemena nad dolino reke Ščavnice in dokaj široke doline Turje na jugu. Naselje obdajajo njive, sadovnjaki in vinogradi, na senčnih straneh pa gozd. Stara Gora je v zadnjih letih vse bolj priljubljena turistična točka pohodnikov, kolesarjev in organiziranih skupin izletnikov, saj ima kljub majhnosti številne kulturne in turistične zanimivosti.

Skoznjo vodi Lipov gaj, drevored s 60 drevesi. V prostorih nekdanje šole je danes etnološki muzej s kmečkim in obrtniškim orodjem, nasproti pa stoji mogočna baročna cerkev Svetega Duha iz leta 1697, ki se ponaša s pozlačenimi oltarji ter z drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji.

Cerkev Svetega Duha FOTO: Oste Bakal
Cerkev Svetega Duha FOTO: Oste Bakal
Cerkev je bila sezidana po naročilu grofa Schachenturna mlajšega, gradili so jo tri leta, poslikal jo je italijanski slikar Jakob Brollo iz Gumina. Posebno zanimiv pa je Bečev mlin z vsemi prvinskimi elementi; še leta 1957 je mlel zrnje na Kokolajnščaku, 1996. pa so ga prestavili na Staro Goro in obnovili. Danes spet melje, seveda le v turistične namene. Mlinsko napravo s kamnoma poganja vetrnica, ki je pritrjena na gibljiv pogonski del, saj se mora vedno usmerjati v smeri vetra. 

Znamenite orgle FOTO: MARJAN RAZTRESEN
Znamenite orgle FOTO: MARJAN RAZTRESEN

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije