POHOD

Na cilju so si umili noge v koritu

Na četrtem pohodu bosonogih na Vovar je uživalo 125 udeležencev iz vse Slovenije.
Fotografija: Pred vzponom na Vovar FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Pred vzponom na Vovar FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

V vasi Gozd nad Kamnikom so nedavno zelo uspešno organizirali četrti pohod bosonogih na hrib Vovar, 940 metrov nad morjem. Vreme jim ni bilo najbolj naklonjeno, saj je na cilju obilno deževalo. A za vse udeležence je bilo dobro poskrbljeno pod streho enega glavnih pokroviteljev pohoda Jožeta Sodnika. Ob prihodu so vsakega prijazno sprejeli, podelili majice z napisom Bosonogi Vovar in postregli z izdatno malico. Podvig je organiziralo društvo Dogodek Kamnik, sekcija Bosonogi, ki jo vodi Pavel Žvelc. Organizatorji, ki sta jih vodila domačina Pavel in Irena Žvelc, so se zelo izkazali. Pohoda se je udeležilo 125 bosonogih iz številnih krajev Slovenije. Start in cilj sta bila na domačiji Jožeta Sodnika v Gozdu. Pred odhodom je Pavel Žvelc vsem dal kratka navodila, nato jih je blagoslovil župnik Pavel Pibernik. Vsi udeleženci so brez poškodb in večjih težav premagali štiri kilometre in pol dolgo pot na hrib Vovar. Letošnja krožna pot je nova, tudi primernejša za najmlajše, uredila sta jo Irena in Pavel Žvelc. Do jubilejnega petega pohoda bodo na vrhu postavili razgledni stolp, za katerega so pridobili vsa soglasja in dovoljenja.


Po vrnitvi z Vovarja do Sodnikove domačije so udeležence čakali veliko korito s čisto vodo, v katerem so si umili noge, ter zelo okusen golaž, voda in pivo, da so potešili lakoto in žejo.

Najmlajši je bil še ne štiriletni Matic Havle iz Ljubljane.
Najmlajši je bil še ne štiriletni Matic Havle iz Ljubljane.
Lahkotno sta stopala tudi najmlajša pohodnica, štiriinpolletna Inti Rems, in najmlajši, še ne štiriletni Matic Havle, zelo poskočna sta bila najstarejša, 83-letna Vilijem Dolenc z Vira pri Domžalah in 12 dni mlajši Janez Repnik iz Šenčurja, najstarejša pa je bila 91-letna Jožefa Ajdovec iz Znojil. Povedali so, da so bili navdušeni nad organizacijo, druženjem in praktičnimi nagradami. Pohoda se je udeležila tudi šestčlanska družina Ajdovec iz Znojil: Eva, Gašper, Matic, Monika, Bernarda in Jožefa. Med udeleženci je bil mladi Jakob Sodnik, zanj je skrbel dedi Jože Sodnik, glavni pokrovitelj in udeleženec pohoda.

Na vrhu Vovarja so se bosonogi vpisali v knjigo pohodnikov, pozvonili na zvon želja in se podali nazaj do Sodnikove domačije, kjer so pripravili družabno srečanje. Nagrade za vse so prispevali sponzorji iz občin Kamnik, Domžale, Cerklje in Komenda, vsi, ki so celotno pot prehodili bosi, pa so prejeli še spominsko medaljo. Podelil jih je glavni pokrovitelj Jože Sodnik. Med tistimi, ki so se prvič povzpeli bosonogi, je bil tudi 51-letni Tone Sušnik iz Mekinj, ki je imel največje brke. Na zaključni slovesnosti smo videli tudi Marka Grilca, ki se je zaradi poškodovane noge odločil, da se v Gozd kljub slabemu vremenu iz Kamnika pripelje s kolesom. Slišali smo, da bosa hoja koristi mladostnikom in starejšim. Ne izboljša samo telesne drže, ampak tudi ravnotežje in koordinacijo telesa. Draženje podplatov, ki so v neposrednem stiku s podlago, spodbuja delovanje možganov in drugih organov, kar izboljša zdravje, spomin in preprečuje prezgodnje staranje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije