ORANŽNO OPOZORILO

Nad vzhodno Slovenijo supercelična nevihta: »Sodni dan pri nas, toča kot tenis žogice« (VIDEO)

Arso za večji del države izdal oranžno opozorilo pred vročino in rumeno opozorilo pred nevihtami.
Fotografija: Nad vzhodno Slovenijo supercelična nevihta. FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X
Odpri galerijo
Nad vzhodno Slovenijo supercelična nevihta. FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X

Pisali smo, da bo danes delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nekaj ploh in neviht, ki bodo popoldne izrazitejše na severovzhodu. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo pihal jugozahodni veter, drugod severovzhodnik.

V okolici Celja, Velenja in Slovenj Gradca je nastalo nekaj neviht, ki lahko povzročajo nalive, krajevno pa tudi točo, opozarja Agencija RS za okolje (Arso), ki je tudi danes za del države izdala oranžno opozorilo zaradi nevarnosti neviht. Velika verjetnost toče je v Ljubljani in okolici, na Koroškem, v Podravju ter savinjski regiji.

Nad naše kraje še vedno doteka topel in vlažen zrak, zato bo tudi sobota soparna in vroča. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 33, na jugovzhodu do 35 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Nevihtna aktivnost se bo nadaljevala še nekaj ur

Po navedbah agencije se bo nevihtna aktivnost nadaljevala še nekaj ur, umirila pa se bo v noči na nedeljo. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov.

Oranžno opozorilo zaradi neviht je izdala za osrednjeslovensko in štajersko regijo, ob čemer so možni lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piši vetra in udari strel.

Na udaru toče Štajerska

Neurje. si poroča, da je velika toča s premerom do 5 centimetrov klestila v Zrečah, medtem ko MMC RTV poroča, da je debela toča okoli 15.30 ure padala na območju Slovenske Bistrice, od koder poročajo tudi o poškodovanih strehah. Da je pri njih klestila debela toča med drugim sporočajo tudi prebivalci iz okolice Slovenskih Konjic.

Dodajajo še, da se zaradi prihajajoče fronte in ogromne zaloge konvektivne energije lahko na severovzhodu države v popoldnevu razvijejo močne nevihte, ki lahko prerastejo v krajevna neurja. 

Nad vzhodno Slovenijo supercelična nevihta

Arso poroča, da se je nad vzhodno Slovenijo med 13:00 in 13:30 razvila supercelična nevihta. Plohe in nevihte se še naprej pojavljajo v vzhodni Sloveniji Jutri se pričakuje bolj stabilno vreme z manjšimi verjetnostmi za plohe in nevihte.

Glavnina dogajanje bo sicer v Avstriji, se pa lahko nevihtne celice razvijejo tudi v Sloveniji, na Štajerskem, še navajajo. Nevihte bodo nato potovale v smeri proti severovzhodu, kjer se bodo še okrepile. Predvsem ob meji z Avstrijo se lahko razvije kakšno krajevno neurje z debelo točo. Portal opozarja tudi na možen razvoj superceličnih neviht, saj so v spodnjih plasteh ozračja prevladovalo prevladovalo vijačenje vetrov.

Kako je pri vas? Pošljite nam fotografijo in videoposnetek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije