SLOVENSKA JABOLKA

Najprej je dozorel elstar

Črvivost jabolk zmanjšamo, če že junija razredčimo plodove. Kljub enemu boljših letnikov obarvanost plodov ni najboljša.
Fotografija: Poškodovani ali nagniti plodovi so primerni le za kis. FOTO: Dmitrii Ivanov/Getty Images
Odpri galerijo
Poškodovani ali nagniti plodovi so primerni le za kis. FOTO: Dmitrii Ivanov/Getty Images

Zgodnje sorte jabolk so že obrane. Pri pripravah na obiranje je zelo pomembno spremljati dozorelost. Zorenje obsega fizične, biokemijske in vizualne spremembe plodov. Med zorenjem se notranja sestava plodov jablane spreminja. Spreminja pa se tudi skupna vsebnost kislin: škrob se razgrajuje v enostavne sladkorje, ki z zorenjem naraščajo, plodovi se mehčajo in v njih nastaja etilen.

Kazalnik dozorevanja in kakovosti jabolk je tudi barva plodov. Oblikujeta se tudi končna velikost in teža. V tem obdobju pride najprej do fiziološke zrelosti, sledi tehnološka ter nazadnje užitna zrelost. Plodovi dosežejo fiziološko zrelost takrat, ko vanje prenehajo dotekati hranilne snovi iz drevesa in se začne tvoriti delitveno tkivo, ki loči pecelj od veje oziroma ploda. Plodovi dosežejo tehnološko zrelost, kadar ustrezajo zahtevam uporabnosti. Užitna zrelost nastopi pri poletnih in jesenskih sortah jabolk nekaj dni po fiziološki zrelosti, pri zimskih sortah pa šele v skladišču, ko se fizikalna in kemična sestava plodov toliko spremenita, da postanejo užitni.

Rdeča gala in zeleni zlati delišes sta sorti, ki določata obiralno okno pri nas. FOTO: Janez Petkovšek
Rdeča gala in zeleni zlati delišes sta sorti, ki določata obiralno okno pri nas. FOTO: Janez Petkovšek

Jonagold obiramo nazadnje

Letos so strokovne sadjarske službe že v začetku avgusta začele spremljati dozorevanje plodov sort gala in elstar. Vrednosti vsebnosti suhe snovi, trdote plodov, vsebnosti škroba skupaj z barvo plodov nakazujejo, kdaj je optimalni rok za obiranje. Na podlagi meritev so na podravskem območju začeli obirati sorto elstar že nekje po 14. avgustu, sorto gala pa med 16. in 19. avgustom.

Začetek obiranja je močno odvisen tudi od lege, starosti nasada in stanja ter obarvanosti plodov, ki je značilna za vsako posamezno sorto. Plodovi, ki so namenjeni za dolgotrajno skladiščenje, morajo biti obrani prej, namenjene takojšnji prodaji pa lahko oberemo nekoliko kasneje. Zdaj prihajata na vrsto tudi sorti jonagold in zlati delišes. Na nekaterih zgodnejših legah je bil možen začetek obiranja teh dveh sort po 28. avgustu. Obarvanost plodov pa je letos po podatkih kmetijskih svetovalnih služb vendarle nekoliko slabša.

V Sloveniji pridelamo v povprečju eno jabolko na prebivalca Slovenije – za vsak dan. FOTO: Oste Bakal
V Sloveniji pridelamo v povprečju eno jabolko na prebivalca Slovenije – za vsak dan. FOTO: Oste Bakal

Posamezni predeli naše države so že komaj čakali na pošiljko padavin. FOTO: Getty Images
Posamezni predeli naše države so že komaj čakali na pošiljko padavin. FOTO: Getty Images

Obiralno okno

V sadjarstvu obdobje obiranja imenujemo tudi obiralno okno. Označuje začetek in konec obiranja. Trajanje je odvisno od sorte jabolk in dinamike zorenja. Določitev optimalnega časa obiranja je pogoj za dolgo skladiščno sposobnost in dobro kakovost po skladiščenju. Žal pa okoliščine včasih povzročijo tudi prisilno zorenje in pozneje gnitje plodov. To lahko povzročijo vročina, sončni ožigi, črvivost, poškodbe od ptic in različne glivične bolezni ter insekti.

Direktor Evrosada Boštjan Kozole Foto: Dejan Javornik
Direktor Evrosada Boštjan Kozole Foto: Dejan Javornik

Črvivost jabolk lahko precej zmanjšamo, če junija pravilno redčimo plodove in nastavljamo pasti za insekte. Zdrave dele poškodovanih ali nagnitih plodov pa lahko uporabimo le za predelavo v kis ali žganje. Za skladiščenje obdržimo le sadje brez poškodb in ga v kleti redno pregledujemo. Za daljše obdobje shranjevanja se jabolka najbolje obdržijo v hladnem in zračnem okolju. Hladilnik je idealna izbira, še posebno predal za zelenjavo. Če pa imamo veliko količino jabolk, jih lahko shranjujemo v kleti, garaži ali drugem hladnem prostoru, kjer temperatura ne presega 7° C. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije