VISOKE OBREMENITVE, SLABI POGOJI

Ne šepa le zdravstvo, ampak tudi farmacija. Bo dostop do zdravil ogrožen?!

Pomanjkanje več sto magistrov in farmacevtskih tehnikov bo verjetno vodilo v novo zapiranje lekarn
Fotografija: Tudi v lekarnah je, kot marsikje, premalo kadra. Simbolična fotografija. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Tudi v lekarnah je, kot marsikje, premalo kadra. Simbolična fotografija. Foto: Leon Vidic

Ne samo v zdravstvu kot enem ključnih temeljev delovanja države, tudi iz farmacevtskih krogov prihajajo resna opozorila pred pomanjkanjem kadra, kar bi lahko vodilo v novo zapiranje lekarn po državi. Ne da težko privabijo nove, še bolj skrb vzbujajoče je, da je precej zaposlenih zapustilo delovno mesto.

Odhodi so posledica več dejavnikov, v prvi vrsti pa gre za nizko vrednotenje dela in odgovornosti ter zahtevne delovne razmere, opozarjajo v Lekarniški zbornici Slovenije. V lekarniški dejavnosti se namreč vsakodnevno srečujejo s povečanimi obremenitvami in zahtevami pacientov, ki iščejo pomoč v lekarnah, še posebno ob nedostopnosti drugih zdravstvenih delavcev.

Upajo na posluh ministrstva

V lekarnah, kot opozarjajo, je pogosto gneča in magistri farmacije in farmacevtski tehniki ob vse večjem številu receptov in naraščanju obsega storitev ne morejo ustrezno svetovati pacientu in ga oskrbeti. Zato je za kakovostno obravnavo nujen dvig števila kadrov v lekarnah na primarni ravni, kjer potrebujejo dodatnih 300 magistrov farmacije ter prav toliko specialistov in farmacevtskih tehnikov, v bolnišničnih lekarnah pa dodatnih 250 magistrov farmacije specialistov in 100 farmacevtskih tehnikov.

Bolnikom in pacientom je še kako v interesu, da dobijo ustrezno lekarniško storitev.
Bolnikom in pacientom je še kako v interesu, da dobijo ustrezno lekarniško storitev.

Za kakovostno farmacevtsko obravnavo pacientov in za pripravo magistralnih zdravil v lekarnah pa so nujna tudi dodatna znanja in veščine. Staranje prebivalcev in sočasna prisotnost več bolezni sta namreč povezana z uporabo več zdravil sočasno.

Lekarniška dejavnost ne obsega le izdaje zdravil z receptom ali brez njega, ampak zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.

Brez hitrega ukrepanja bo stanje le še slabše, zato pozivajo ministrstvo za zdravje, naj nemudoma začne reševati problem, sicer se po oceni zbornice obetajo dodatne težave, ki bi lahko privedle do zapiranja lekarn in zmanjšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev za paciente. Le z ustreznim prepoznavanjem potreb, razvojem stroke, financiranjem specializacij ter ureditvijo normativov za zaposlovanje dodatnih kadrov lahko zagotovimo trajnostno rešitev, še navajajo v zbornici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije