PREKLIC

Predlagatelji referenduma o Jeku 2 s predlogom za njegov preklic, premije ocenil, da je referendum izsilila SDS

O preklicu referenduma naj bi DZ odločal v četrtek.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/delo

Poslanske skupine, ki so predlagale posvetovalni referendum o projektu nove nuklearke v Krškem (Jek 2), so v DZ vložile predlog odloka za razveljavitev njegovega razpisa. Pod predlog odloka so tako podpisani vodje poslanskih skupin Svoboda, SDS, SD, NSi in poslanca narodnih skupnosti.

O preklicu referenduma naj bi DZ odločal v četrtek

DZ je s skoraj dvotretjinsko večino 10. oktobra sprejel odlok o referendumu o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, ki bi ga izvedli 24. novembra. Na glasovanju bi se vprašanje glasilo: Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?

image_alt
Referenduma o Jeku 2 ne bo

Opravila za izvedbo referenduma so že stekla, nekaj stroškov je nastalo, v petek bi se morala začeti tudi referendumska kampanja. Vendar pa so mediji v zadnjem obdobju poročali o več negativnih zgodbah v zvezi z Jekom 2 in referendumom o njem, zato so v ponedeljek poslanske skupine, ki so se pod predlog za razpis referenduma podpisale, podporo izvedbi referenduma v tem trenutku umaknile.

Ker je edina pravna pot za preklic referenduma, kot je danes pojasnila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, sprejem odloka o prenehanju veljavnosti veljavnega odloka, so poslanske skupine, ki so prvotno predlagale referendum, zdaj vložile tudi predlog razveljavitvenega odloka.

V sredo bo predlog razveljavitvenega odloka skupaj z zahtevo za izredno sejo DZ za njegovo potrditev, pod katero so se podpisali poslanci Svobode in SD, najprej na dnevnem redu kolegija predsednice DZ, sledila bo obravnava predlaganega odloka na matičnem odboru za infrastrukturo, okolje in prostor. V četrtek naj bi nato DZ na izredni seji dokončno potrdil odlok in tako referendum za zdaj umaknil z dnevnega reda politike.

Golob: Referendum o jedrski elektrarni je izsilila SDS

Premier Robert Golob je danes ocenil, da je referendum o projektu nove nuklearke v Krškem (Jek 2) na nek način izsilila SDS. Ob tem je še povedal, da končna odločitev o tem ne bo sprejeta pred letom 2027 ali 2028. »Verjamem, da bo takrat tisti odločilni referendum. Ta referendum, o katerem zdaj govorite, je bil na nek način izsiljen z enostransko pobudo SDS. Ta isti SDS je sedaj enostransko umaknil svojo pobudo in nam res ni do tega, da bi se na tem projektu lomila politična kopja, ker je enostavno prevelik, preveč pomemben in prezahteven, da bi se na njem šli politike,« je dejal Golob. Odločitev poslanskih skupin za umik referendumske pobude pa je označil za pravilno.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije