Nevarne pasti odstranili, a do urejenosti je daleč (FOTO)

Okolica Podpeškega jezera še naprej kaže klavrno sliko. Investicijsko-vzdrževalna dela letos le na velikem pomolu.
Fotografija: Na brezoviški občini so nam povedali, da bodo v letošnjem letu izvedli dela na velikem pomolu. foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Na brezoviški občini so nam povedali, da bodo v letošnjem letu izvedli dela na velikem pomolu. foto: Igor Mali

Vsi, ki so Podpeško jezero, eno izmed priljubljenih izletniških točk v okolici Ljubljane, zadnjič obiskali pred leti, bodo ob vnovičnem obisku zelo presenečeni. »Ko sem bil nazadnje tukaj, sta bila na bregu dva lesena pomola,« nam je pred dnevi pripovedoval eden od obiskovalcev, ki se je po dolgih letih spet odločil obiskati ta naravni biser ob robu Ljubljanskega barja.
O omenjenih lesenih pomolih smo podrobneje pisali že pred enim letom. Bila sta v tako slabem stanju, da so se na brezoviški občini odločili, da bodo dostop do njiju povsem omejili. Danes razmajanih pomolov ni več mogoče videti. Edini urejen dostop do jezera je po kamnitem pomolu. »Zelo ubogo je vse skupaj,« stanje razočarano komentira eden od domačinov. Kot so nam pojasnili na občini Brezovica, se bodo letos na območju Podpeškega jezera izvedla investicijsko-vzdrževalna dela na velikem pomolu. »Sanacija drugih pomolov je predvidena, a terminsko še ni določena,« razložijo. In nadaljujejo, da ima občina namen celovito urediti gospodarsko javno infrastrukturo v okolici. Torej cesto, pločnik, javna stranišča in parkirišča. »Z vidika interpretacije naravne dediščine in drugih podobnih vsebin pa je koordinacijo prevzel Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje,« so povedali.

Najprej se bodo lotili stebričkov

Njegov direktor Janez Kastelic nam pove, da s civilno iniciativo in brezoviško občino aktivno usklajujejo nadaljnje korake pri urejanju prostora. Ker gre za naravni spomenik in enega od najpomembnejših elementov naravne dediščine na Ljubljanskem barju, z 51 metri globine pa tudi eno najglobljih naravnih jezer v Sloveniji, želijo biti pri posegih zelo previdni. »Če že bomo kaj delali, bomo to delali minimalistično, da se bo prilagajalo krajini in ne objektu,« pravi Kastelic. Pred leti so se krajani precej uprli načrtovani izgradnji razglednega stolpa in lesene ploščadi ob jezeru, saj bi se s tem po njihovem mnenju trajno uničilo naravno krajino. Po trenutni poti okoli jezera je načrtovana učna pot. Po besedah Kastelica so že postavili nove table, na katerih je nekaj
Najprej bodo s klopcami iz naravnih materialov zamenjali stebričke ob cesti. foto: Igor Mali
Najprej bodo s klopcami iz naravnih materialov zamenjali stebričke ob cesti. foto: Igor Mali
osnovnih informacij o jezeru in projektu LAS Barje z zaledjem. »Pogovarjamo se, da bi imeli tam, kjer so zdaj ob cesti količki, klopi iz naravnega materiala,« razloži Kastelic in nadaljuje, da bo naslednja zgodba »obnova pomola, vzporedno s tem pa tudi, kako urediti dostop do jezera«. Razgledni stolp pa bi postavili tako, da se ga z jezera sploh ne bi opazilo. Zaradi omejenih finančnih sredstev pa tudi zaradi skrbi za naravo vse urejajo po korakih. 
Okolica jezera se počasi le ureja. foto: Igor Mali
Okolica jezera se počasi le ureja. foto: Igor Mali

Občina je lani omejila dostop tudi do tega pomola. FOTO: Marko Feist
Občina je lani omejila dostop tudi do tega pomola. FOTO: Marko Feist

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije