EVROPSKE VOLITVE

Neveljavnih 4,4 odstotka glasovnic, Janša brani člane volilnih odborov

DVK je za torek sklicala sejo, na kateri se bodo opredelili do vprašanj v zvezi z izvedbo glasovanj na volitvah evropskih poslancev iz Slovenije in posvetovalnih referendumih.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel

Na nedeljskih evropskih volitvah je bilo po delnih neuradnih podatkih od približno 698.500 oddanih glasovnic neveljavnih skoraj 31.000, kar je 4,4 odstotka. Leta 2019 je bilo oddanih glasovnic približno 492.500. Neveljavnih jih je bilo skoraj 10.400 ali 2,1 odstotka. To pomeni, da jih je bilo letos neveljavnih 2,3 odstotne točke več kot leta 2019.

image_alt
Kdo so zmagovalci in poraženci preferenčnih glasov? Grims jih je prejel manj kot Stevanović, a ga vseeno čaka mesto v Bruslju

Po podatkih, ki jih je objavila Državna volilna komisija (DVK), je bilo v nedeljo oddanih 698.466 glasovnic, med katerimi jih je bilo neveljavnih 30.735. Na evropskih volitvah pred petimi leti je bilo oddanih glasovnic 492.457, med njimi pa je bilo neveljavnih 10.382 ali 2,1 odstotka.

Janša brani člane volilnih odborov

Premier in predsednik Svobode Robert Golob je danes dejal, da sam štetja glasov, ki je ob velikem številu glasovanj trajalo precej dlje kot običajno, in podatkov o številu neveljavnih glasovnic ne more komentirati, ker nima dovolj informacij, pa tudi da je zanje izvedel iz medijev.

image_alt
Zala Tomašič najmlajša evroposlanka v zgodovini Slovenije: kaj vemo o njej? (FOTO)

»Zagotovo je to nekaj, kar bodo institucije morale pojasniti, ampak mislim, da imamo za to dovolj časa, nikakor pa zaradi tega ne bi pod vprašaj postavljal legitimnosti rezultatov,« je dejal predsednik vlade.

image_alt
Po Golobovo več glasov prejele stranke levega pola. Preverili smo, ali to drži

Predsednik SDS Janez Janša pa je na družbenem omrežju X tokrat stopil v bran članom volilnih odborov. Ti so po njegovem mnenju danes neupravičeno kritizirani zaradi pozne objave rezultatov. Slednje je posledica tega, da je Gibanje Svoboda ob evropskih volitvah volivcem »naložilo« še izrekanje o štirih referendumskih vprašanjih, je prepričan. »Nemogoče je pet volitev obdelati v času enih. Hvala za trud,« je še zapisal prvak največje opozicijske stranke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije