VREME

Ni še konec! Pripravite dežnike in toplejša oblačila

Aprilsko vreme nas čaka še vsaj teden dni.
Fotografija: Dežnik bo ta teden obvezen pripomoček. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Dežnik bo ta teden obvezen pripomoček. FOTO: Thinkstock

LJUBLJANA – Kljub temu da smo zakorakali v tretji majski teden, bo po besedah Braneta Gregorčiča iz Agencije RS za okolje in prostor (Arso) ta teden vreme precej aprilsko. Danes bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo, predvsem na severovzhodu bodo možne tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija. »Ustalitve vremena vsaj še dober teden ni na vidiku,« je še dejal Gregorčič. 

Ponoči bodo padavine oslabele in marsikje tudi ponehale. Jutri bo na zahodu pretežno oblačno, drugod pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V zahodni Sloveniji bo občasno deževalo, drugod bodo predvsem sredi dneva in popoldne nastajale krajevne plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, najvišje dnevne od 14 do 19 stopinj. V sredo in četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.

Ljudski vremenski koledar krivdo za muhasto majsko (aprilsko) vreme pripisuje trem ledenim možem in mokri Zofki. Ledeni možje so prinesli hlad in dež, jutri pa nas čaka še Zofka, ki je simbol za mokri in deževni 15. maj.  Kot kaže, bo Zofka letos resnično mokra, kar pa po starih ljudskih modrostih prinaša dolgo in toplo poletje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije