VELIKO OKUŽENIH

Sredi koronakrize zabave v zidanicah, policisti nad kršitelje

Na četrtkovih testiranjih spet potrjenih veliko okužb. Umrlo 49 oseb. Policija razkrinkala najmanj dve zabavi.
Fotografija: V Sloveniji imajo zabave navkljub slabi situaciji in polnim bolnišnicam. FOTO: Seventyfour, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
V Sloveniji imajo zabave navkljub slabi situaciji in polnim bolnišnicam. FOTO: Seventyfour, Getty Images, Istockphoto

V četrtek so v Sloveniji ob 6.354 testiranjih  potrdili 1.813 novih primerov okuženih s koronavirusom. Delež okužb je znašal 28 odstotkov. Umrlo je 49 ljudi. V bolnišnicah je oskrbo zaradi covida 19 potrebovalo 1.268 oseb, kar je deset več kot dan prej, ob tem je bilo odpuščenih 113 bolnikov. 


Vlada je v četrtek na dopisni seji izdala odlok o prepovedi začasnega zbiranja ljudi v zavodih s področja izobraževanja ter na univerzah in visokošolskih zavodih. 

Na novinarski konferenci je sodeloval vodja internistične prve pomoči v UKC Ljubljana Hugon Možina, ki je povedal, da je v UKC Ljubljana 327 bolnikov s covidom 19, 56 na intenzivni terapiji, od tega je 49 bolnikov intubiranih in mehanično predihavanih. »Število bolnikov, ki pridejo na urgenco in so že preboleli covid, presega deset na dan. Največ je takih, ki pridejo zaradi bakterijskih okužb, arterijskih težav, pljučnice. Ponavadi gre za starejše bolnike, ki imajo več kot 75 let, so pa tudi mladi, nepričakovano mladi, tisti, ki so stari 40, 45 let,« je povedal. Dodal je, da je takih bolnikov veliko in da se na urgenci bojijo, da jih bodo obremenjevali še močneje v naslednjih mesecih.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je podala podatke o nadzorih v zadnjem tednu. Povedala pa je tudi, kaj so ugotavljala mestna redarstva. »Mestna redarstva so od sprejetja PKP 5 izvedla 1.511 nadzorov, izdali so 416 opozoril, v 21 primerih plačilne naloge. Največ je bilo kršitev zbiranja, tudi na notranjih površinah stanovanjskih blokov, nenošenja mask in nedovoljenega prehajanja občin.« Dodala je, da so opravili nadzor tudi v okrašenih mestnih središčih, in sicer Ljubljani, Celju in Novem mestu, in ugotovili, da so ljudje spoštovali ukrepe in da ni bilo nedovoljenega zbiranja. 


Pod pretvezo izobraževanja prirejajo zabave

»Apeliramo na vse, ki javno pozivajo h kršenju ukrepov, da tega ne počnejo, saj ogrožajo življenja,« je dodala. Opažajo namreč veliko pozivov na družbenih omrežjih, naj se ne spoštuje ukrepov, še več, da pozivajo k zabavam. Tudi v teh primerih so inšpektorji že posredovali. Opazili so tudi, da podjetja pod pretvezo, da gre za izobraževanja, organizirajo zabave.  

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je povedal, da je bilo v preteklem tednu izdanih 10 odstotkov manj opozoril, 12 odstotkov manj glob, prejeli so šest odstotkov manj prijav občanov, ki so opozarjali na kršitve.


Še vedno druženja

»Največ primerov je bilo konec tedna, ko smo dobivali opozorila, da se pri igri na snegu, na primer v parku, druži večje število ljudi. Seveda niso uporabljali zaščitnih mask in bili so preblizu skupaj. Policisti so opazili več kršitev in izdali opozorila, predvsem v Ljubljani.«

Policisti so ugotovili delovanje dveh gostinskih obratov v Metliki, zelo podobno je bilo na Jesenicah.


V zidanicah zabave

»Prejšnjo soboto ob pol petih zjutraj smo prejeli klic občana, da prihaja iz stanovanja neznosen hrup. Ko so policisti prišli, ob trkanju ni nihče odprl, zato so na podlagi odredbe s silo vstopili v stanovanje in zasegli avdio opremo. Kršitelj se je upiral, policija ga je do streznitve pridržala. Drugemu v tem stanovanju pa je izdala globo.« Podobno se je zgodilo sinoči za Bežigradom v Ljubljani.

Prejšnji teden je policija v zidanici v Trebnjem ugotovila, da se druži 12 oseb, in to seveda ni dovoljeno. Bili so brez zaščitne opreme in brez primerne razdalje. Zelo podobno je policija ugotovila tudi na območju Črnomlja. »Pozivamo ljudi, naj se ne družijo, ne prirejajo zasebnih zabav ali pa druženj na trenutno priljubljenih kolinah. To je lahko vir okužb in njihovega širjenja.«

V sredo je bilo testiranih 6.410 oseb, 1.849 testov je bilo pozitivnih na sars-cov-2. Delež pozitivnih je bil 28,85 odstotka. Umrlo je 49 oseb. 

Vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je v pogovoru za Mladino dejala, da je zaradi trenutne epidemiološke situacije v državi do neke mere že razmišljala o svojem odstopu, a se za takšno potezo ni odločila, saj bi to pomenilo le še večjo destabilizacijo vsega skupaj in bi s tem povzročila nekaj slabega.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije