VODNIK
Novi potni list slovenske kulinarike
Novembra prva slovenska izdaja gastronomskega vodnika Gault & Millau. Inšpektorji so ocenili 130 restavracij, predstavljenih bo 50 vinskih kleti.
Odpri galerijo
LJUBLJANA – Osem mesecev je sedem inšpektorjev krožilo po Sloveniji, obiskali so 140 gostiln, jedli so, pili, plačali in – ocenili. Ocene 130 restavracij so strnili v samostojnem kulinaričnem vodniku Gault & Millau, ki bo v slovenskem in angleškem jeziku izšel 20. novembra. Zapišimo še, da so ocenjeni različni tipi restavracij, v vodniku pa so le tisti, ki dobijo oceno 10,5 in več, gostilne so ocenjene s kapami, od ene do največ petih. Toliko jih vsaj letos ni dobila nobena slovenska gostilna.
Katera je najboljša, kdo je najboljši chef ... bo torej znano konec novembra, je povedala Mira Šemić, direktorica slovenskega vodnika in zagotovo eno najbolj znanih imen slovenske enološko-gastronomske scene. Na kulinaričnem dogodku leta, kot mu pravi Šemićeva, bodo razglasili še mladega kuharja leta, pa kuharja prihodnosti, kuharja tradicije in naj priljubljeno zbirališče, pa natakarja in sommelierja. Prišli bodo vsi, nagrajeni s tremi in štirimi kapami, pa vinarji.
A ne le ti: v Ljubljano bo prišel vrhunski francoski kuhar Christian Le Squer iz restavracije Le Cinq v pariškem hotelu Four Seasons George V., ki se pohvali s petimi kapami vodnika Gault & Millau, pa izjemna italijanska vinarka Marina Cvetić ter Ippei Uemura, lanski najboljši francoski mladi kuhar po izboru G & M.
To bo vrhunec dela, ki so ga, kot že rečeno, začeli pred meseci. Inšpektorji so fudiji, tisti, ki ljubijo vino in hrano in si radi privoščijo, ne le doma, tudi po svetu, in to s svojim denarjem. Plus je tudi ta, da niso znani obrazi. Povprečno so restavracije obiskali dvakrat. In kaj so ugotovili? »Gastronomija Slovenije se je izkazala za zelo odlično,« je dejala Šemićeva.
»Hrana je izvrstna, šepa postrežba. Ni dovolj, da je kuhar vrhunski, taki morajo biti tudi natakarji in take je treba nagraditi, tega se morajo restavracije zavedati. Zato smo se odločili nagraditi najboljšega natakarja, to bo edina finančna nagrada, ki jo bomo podelili, in sicer 1500 evrov,« pojasni Šemićeva in doda, da se Slovenci ne zavedamo, kakšno bogastvo v hrani in pijači imamo. »Slovenija je zares čudovita in upam, da bo vodnik Gault & Millau še pripomogel k prepoznavnosti, da bo potni list za kulinarično Slovenijo.« In obenem spodbuda za vse, kuharje in natakarje, da se bodo še bolj potrudili, upa Šemićeva.
V vodniku bo predstavljenih 50 priljubljenih zbirališč – od slaščičarn in picerij do tapas barov –, 50 vrhunskih vinskih kleti in 15 malih (craft) pivovarn, je povedala Šemićeva, ki obžaluje, da jim ni uspelo popisati še najboljših oljarn, butičnih proizvajalcev mesnin in sirov, saj ministrstvo za kmetijstvo v prejšnji sestavi za to ni imelo nikakršnega interesa.
Da je slovenska izdaja svetovno znanega gastronomskega vodnika Gault & Millau pomemben korak k uveljavitvi Slovenije kot mednarodno uveljavljene gastronomske destinacije, kar je eden od ciljev strategije razvoja turizma v državi, se strinjajo tudi predstavnice ustanov, ki so projekt podprle.
Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je poudarila, da je gastronomija pomemben dejavnik pri strateških ciljih razvoja slovenskega turizma in prizadevanju za njegovo uvrstitev v višji cenovni razred, k čemur prispeva tudi nedavna razglasitev Slovenije kot gastronomske regije 2021. Pri tem projektu za zdaj sodeluje 17 partnerjev, predvidenih pa je 50 dogodkov, je dodala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar in še, da je kulinarika pomembna za nadaljnji razvoj slovenskega turizma, kot bistvo pa je poudarila lokalno pridelavo, predelavo in pripravo hrane.
Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je pristavila, da tako kot svetovne hotelske verige v mesto pripeljejo novo strukturo gostov, podobno vplivajo vodniki, kot je Gault & Millau, ta slovenski vodnik nas bo tudi postavil na svetovni kulinarični zemljevid.
Katera je najboljša, kdo je najboljši chef ... bo torej znano konec novembra, je povedala Mira Šemić, direktorica slovenskega vodnika in zagotovo eno najbolj znanih imen slovenske enološko-gastronomske scene. Na kulinaričnem dogodku leta, kot mu pravi Šemićeva, bodo razglasili še mladega kuharja leta, pa kuharja prihodnosti, kuharja tradicije in naj priljubljeno zbirališče, pa natakarja in sommelierja. Prišli bodo vsi, nagrajeni s tremi in štirimi kapami, pa vinarji.
A ne le ti: v Ljubljano bo prišel vrhunski francoski kuhar Christian Le Squer iz restavracije Le Cinq v pariškem hotelu Four Seasons George V., ki se pohvali s petimi kapami vodnika Gault & Millau, pa izjemna italijanska vinarka Marina Cvetić ter Ippei Uemura, lanski najboljši francoski mladi kuhar po izboru G & M.
To bo vrhunec dela, ki so ga, kot že rečeno, začeli pred meseci. Inšpektorji so fudiji, tisti, ki ljubijo vino in hrano in si radi privoščijo, ne le doma, tudi po svetu, in to s svojim denarjem. Plus je tudi ta, da niso znani obrazi. Povprečno so restavracije obiskali dvakrat. In kaj so ugotovili? »Gastronomija Slovenije se je izkazala za zelo odlično,« je dejala Šemićeva.
»Hrana je izvrstna, šepa postrežba. Ni dovolj, da je kuhar vrhunski, taki morajo biti tudi natakarji in take je treba nagraditi, tega se morajo restavracije zavedati. Zato smo se odločili nagraditi najboljšega natakarja, to bo edina finančna nagrada, ki jo bomo podelili, in sicer 1500 evrov,« pojasni Šemićeva in doda, da se Slovenci ne zavedamo, kakšno bogastvo v hrani in pijači imamo. »Slovenija je zares čudovita in upam, da bo vodnik Gault & Millau še pripomogel k prepoznavnosti, da bo potni list za kulinarično Slovenijo.« In obenem spodbuda za vse, kuharje in natakarje, da se bodo še bolj potrudili, upa Šemićeva.
V vodniku bo predstavljenih 50 priljubljenih zbirališč – od slaščičarn in picerij do tapas barov –, 50 vrhunskih vinskih kleti in 15 malih (craft) pivovarn, je povedala Šemićeva, ki obžaluje, da jim ni uspelo popisati še najboljših oljarn, butičnih proizvajalcev mesnin in sirov, saj ministrstvo za kmetijstvo v prejšnji sestavi za to ni imelo nikakršnega interesa.
Da je slovenska izdaja svetovno znanega gastronomskega vodnika Gault & Millau pomemben korak k uveljavitvi Slovenije kot mednarodno uveljavljene gastronomske destinacije, kar je eden od ciljev strategije razvoja turizma v državi, se strinjajo tudi predstavnice ustanov, ki so projekt podprle.
Hrana je v Sloveniji izvrstna, šepa postrežba.
Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je poudarila, da je gastronomija pomemben dejavnik pri strateških ciljih razvoja slovenskega turizma in prizadevanju za njegovo uvrstitev v višji cenovni razred, k čemur prispeva tudi nedavna razglasitev Slovenije kot gastronomske regije 2021. Pri tem projektu za zdaj sodeluje 17 partnerjev, predvidenih pa je 50 dogodkov, je dodala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar in še, da je kulinarika pomembna za nadaljnji razvoj slovenskega turizma, kot bistvo pa je poudarila lokalno pridelavo, predelavo in pripravo hrane.
Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je pristavila, da tako kot svetovne hotelske verige v mesto pripeljejo novo strukturo gostov, podobno vplivajo vodniki, kot je Gault & Millau, ta slovenski vodnik nas bo tudi postavil na svetovni kulinarični zemljevid.