VOX POPULI

Mnenja o delu vlade so deljena

Med strankami še naprej največ podpore uživa SDS.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Novi minister za zdravje Janez Poklukar se je s svojim debitantskim nastopom na lestvici najbolj priljubljenih politikov zavihtel na sam vrh lestvice, kaže anketa, ki jo je Mediana opravila za časnik Delo. Poklukar je tako z vrha izrinil dolgoletnega vodilnega, predsednika republike Boruta Pahorja. Med strankami še naprej največ podpore uživa SDS.

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi največjo koalicijsko stranko volilo 16,4 odstotka vprašanih, kar je sicer 0,8 odstotne točke manj kot pred enim mesecem. Na drugem mestu ostaja stranka SD, ki bi jo izbralo 10,4 odstotka anketirancev (februarja 9,5), tretje mesto pa zaseda Levica. Volilo bi jo devet odstotkov vprašanih, kar je točno odstotno točko manj kot pretekli mesec.

Parlamentarni prag bi prestopili še stranki LMŠ, ki beleži 8,8-odstotno podporo (februarja 7,1) in NSi, ki beleži 4,5-odstotno podporo (februarja 4,7). Stranka Desus uživa 2,3-odstotno podporo (februar 2,1,), stranki SLS pa je podpora z 0,8 odstotka poskočila na 2,2.

Sledijo še SAB (2,2 odstotka podpore), SNS (2,1 odstotka), Zeleni Slovenije (1,9 odstotka) ter Dobra država in Piratska stranka (obe po 1,2 odstotka podpore). SMC bi volilo 0,8 odstotka vprašanih.

Največ anketirancev, 20,8 odstotka, je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (februarja 22,6), 10,7 odstotka vprašanih pa, da ne bi volili nobene stranke (februarja 11,5).


Ocena dela vlade

Delo vlade 51 odstotkov vprašanih ocenjuje negativno (februarja 52 odstotkov), dobra četrtina srednje, nekaj več kot 21 odstotkov pa pozitivno (februarja 25 odstotkov).

Delo državnega zbora 30,8 odstotka vprašanih ocenjuje kot srednje. Pozitivno mnenje o delu državnega zbora ima sicer 14,8 odstotka vprašanih, 50,7 odstotka pa negativno, kaže anketa.

Borut Pahor je užival status najbolj priljubljenega politika večino časa od novembra 2012, z izjemo sedmih mesecev. Od junija do septembra 2014 ga je prehitel tedanji premier Miro Cerar, v februarju in marcu 2019 pa Marjan Šarec.

Tretje mesto na lestvici zaseda infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Sledijo predsednik državnega zbora Igor Zorčič, poslanec SD Matjaž Han, predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon, minister za delo Janez Cigler Kralj, predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin ter koordinator Levice Luka Mesec. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov zaključuje predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša je na 15. mestu, nekdanji član in predsednik stranke Desus Karl Erjavec pa je na zadnjem, 20. mestu.

Raziskavo je Mediana izvedla na vzorcu 703 polnoletnih prebivalcev Slovenije, anketiranje pa je potekalo med 8. in 12. marcem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije