POTREBEN IN UPRAVIČEN PROJEKT

Obnova jeseniške postaje upravičena

Revizija je pokazala, da je bila projektantska ocena vrednosti projekta prenizka.
Fotografija: Vrednost projekta prenove je z začetnih 81 milijonov narasla na 137 milijonov evrov. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Vrednost projekta prenove je z začetnih 81 milijonov narasla na 137 milijonov evrov. FOTO: Jože Suhadolnik

Vrednost projekta prenove železniške postaje Jesenice je z začetnih 81 milijonov evrov narasla na 137 milijonov evrov. Najugodnejša oddana ponudba – 170 milijonov evrov – je več kot še enkrat višja od prvotne ocenjene vrednosti.

Zakaj se je to zgodilo? Projektantska ocena vrednosti projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice je bila prenizka, poleg tega gre za celotno logistično vozlišče, ne le za železniško postajo, je izpostavila revizija avstrijske družbe IKK. Direkciji za infrastrukturo so priporočili pogajanja s ponudniki, saj bi lahko vnovična objava razpisa končno ceno še zvišala.

Projekt potreben in upravičen

»Projektantska ocena stroškov projekta nadgradnje postaje je prenizka ter ne odraža trenutnih tržnih cen v Avstriji in Nemčiji,« je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani izsledke revizije povzel avstrijski strokovnjak za infrastrukturo Franz Lückler, ki je sodeloval pri pripravi končnega poročila. Revizija je po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki jo je odredila, potrdila, da je projekt potreben in upravičen v načrtovanem obsegu. Strinjala se je, da njegovo poimenovanje morda ni bilo posrečeno, saj gre res za širše vozlišče.

»Predvsem pa me veseli, da je tehnični del revizije potrdil, da znajo slovenski inženirji delo opraviti tako, kot je treba,« je dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije