KAJ SE DOGAJA?

Obsežen svetovni izpad računalniških sistemov: težave tudi na ljubljanskem letališču

Tehnične težave povzročajo veliko problemov predvsem na letališčih. Z največjih svetovnih letališč prihajajo informacije o odpovedih oziroma zamudah poletov. Potnikom priporočajo, da status svojega poleta preverijo na spletni strani ali direktno pri prevozniku.
Fotografija: Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije (OCKV) FOTO: Bojan Puhek
Odpri galerijo
Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije (OCKV) FOTO: Bojan Puhek

Na tisoče naprav z operacijskim sistemom Windows po svetu se danes sooča s težavami ob zagonu, kar že vpliva na poslovanje bank, letališč, medijskih hiš in drugih podjetij, poročajo tuji mediji.

Razlog za t. i. modri zaslon smrti naj bi bila pomanjkljiva posodobitev antivirusnega programa podjetja za kibernetsko varnost CrowdStrike.

Težave tudi na ljubljanskem letališču

Težave imajo tudi na ljubljanskem letališču, od koder so sporočili, da zaznavajo težave z informacijskimi sistemi prevoznikov za prijavo na polet, zato trenutno nastajajo manjše zamude v odhodih letal.

Da bi čim bolj omejili vpliv na promet, že prilagajajo procese in tako ročno prijavljajo potnike na lete.

»Zaenkrat od prevoznikov še nimamo informacij o odpovedih poletov. Potnikom priporočamo, da status svojega poleta preverijo na spletni strani ali direktno pri prevozniku. Če ta ni prestavljen ali odpovedan, svetujemo, da se na letališče odpravijo prej kot običajno,« so še sporočili.

Prva na težave začela opozarjati avstralska podjetja

Med prvimi so o težavah pri zagonu računalniških naprav začela opozarjati avstralska podjetja, z začetkom novega delovnega dne pa poročila o težavah zdaj prihajajo tudi iz Evrope, poroča portal The Verge.

Britanska televizijska hiša Sky News trenutno ne more predvajati jutranjih informativnih oddaj in prikazuje sporočilo, v katerem se opravičuje za prekinitev oddajanja. Tudi eden največjih evropskih letalskih prevoznikov Ryanair je sporočil, da ima IT-težave, kar vpliva na odhode poletov, navaja The Verge.

Odpovedi poletov

Ameriške letalske družbe United, Delta in American Airlines so zaradi tehničnih težav prizemljile svoja letala, pa piše britanski BBC. Na nekaterih letališčih po svetu nastajajo zamude pri poletih, iz Velike Britanije poročajo tudi o zamudah v železniškem prometu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so na berlinskem letališču Brandenburg v Nemčiji zjutraj zaradi tehničnih težav odpovedali polete.

Težave so bile med drugim na londonski borzi, a naj bi po poročanju BBC že delovala normalno.

Po Avstraliji ne delujejo niti nekatere samopostrežne blagajne, v Novi Zelandiji pa je prizadeto tudi računalniško omrežje tamkajšnjega parlamenta.

Kot navajajo mediji, naj bi bile težave povezane z Microsoftovimi storitvami azure in 365 ter pomanjkljivo posodobitvijo podjetja CrowdStrike.

Iz podjetja CrowdStrike so sporočili, da so ugotovili težavo in razveljavili pomanjkljivo posodobitev, vendar po poročanju The Vergea to ne pomaga računalnikom, ki so že bili prizadeti.

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je medtem sporočil, da je že sprejel »ukrepe za ublažitev posledic«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije