FESTIVAL
Oče festivala kave je Ivan Cankar
Pisateljeva črtica Skodelica kave je navdihnila njegove rojake. Koktajl je lahko tudi iz brodke, kuhane kave in sladke smetane.
Odpri galerijo
VRHNIKA – Skodelica kave pisatelja Ivana Cankarja je spodbudila njegove zdajšnje rojake, da so na Vrhniki pripravili festival kave. Minulo soboto so v omamno dišeči šopek povezali vse tiste, ki imajo zvezo s to priljubljeno pijačo.
Že dolgo so mimo časi, ko smo poznali kavo z zamorčkom in začeli prisegati na tisto iz Portoroža. V zadnjih letih se pri nas vse več podjetij ukvarja z njo. »Kolektiv 22 smo slovenska družinska pražarna iz osrčja Julijskih Alp,« smo izvedeli na njihovi stojnici.
Ob letošnji niti festivala, kjer sta se prepletali kava in hrana, so se predstavili zanimivi ponudniki dobre kave, kavnih napitkov, kavnih sladic in prigrizkov. Na okrogli mizi so publicist Noah Charney, slavni chef Janez Bratovž in Matthew Charlesworth iz vrhniške pivovarne Human Fish razpravljali o kavi in kulinariki, predvsem pa kako uživati v kavnih okusih v hrani in pivu. Obiskovalci niso samo poslušali, temveč tudi okušali, kar je pripravil kuharski mojster Bratovž.
Slaščice vedno pridejo na koncu kosila ali večerje. Svojevrstna mojstra za sladkarije sta Nika Kolman in Anže Pavlovič, ki predstavljata Slaščice Gaja. »Nika je nosilka dejavnosti in glavna ustvarjalka, jaz pa sem po poklicu kuhar, tako da se spretno dopolnjujeva,« je povedal Anže. »Na festivalu kave redno sodelujeva, tokrat pa sva z Niko obiskovalcem, tudi v skladu v rdečo nitjo festivala, kavo in hrano, predstavila tiramisu, kavno panna cotto z višnjami in kavno tortico s kavno kremo iz maskarponeja.«
Ob dobri hrani se prileže dobro pivo. Slovenija je postala dežela malih pivovarn, kjer že šest let vztraja Pivovarna Pelicon iz Ajdovščine. Na vrhniškem festivalu kave so predstavili pivo coffee stout, torej z dodatkom kave, ki je temne barve, nefiltrirano, srednje grenko, in seveda z dodatkom slovenskega hmelja. »Pivo vsebuje kavo pražarne Escobar z Vrhnike. Vsebnost kofeina je manjša kot v skodelici kave. Na festivalu smo predstavili še en naš povsem nov izdelek, to je hoppy tonic, ki smo ga razvili pred kratkim,« je povedala Anita Pelicon.
In kaj so modrovali slovenski kuhar, ameriški publicist in avstralski pivovar? Da sta kava in pivo še kako primerni sestavini v kulinariki, prva veliko bolj v slaščicah kot pa na primer pri mesu, in ravno obratno velja za pivo. Meso bo hvaležno, če ga bomo polili s pivom, na primer na žaru, slaščice pa nekoliko manj.
Čeprav se Vrhnika po številu prebivalcev ne more postaviti ob bok velikim kavnim prestolnicam, se organizatorji trudijo, da z vsebino in ponudbo sledijo svetovnim kavnim trendom.
Kava je eden od treh napitkov – poleg vode in čaja –, ki se jih na svetu popije največ. Kavoljubi imajo celo svoj mednarodni dan, ki so ga začeli praznovati 1. oktobra 2015. Kavovec, rastlina, ki rodi rdeče, češnjam podobne plodove, potrebuje za vzgojo posebne razmere, zato ga v Evropi ne moremo gojiti. Lahko jo gojimo kot okrasno lončnico v stanovanju, vendar ne na soncu in v primernih toplotnih razmerah. A kave iz domače pridelave ne boste pili.
»Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca,« preberemo v literaturi. »Je tradicionalno poživilo, katerega pitje je za pivce obred. Redni pivci stežka začnejo dan brez skodelice potrebnega napitka – črne kave, kave z mlekom ali s smetano, lahko pa tudi kakšne druge različice napitka, za katerega verjamejo, da jim pomaga pri prebujanju.«
Že dolgo so mimo časi, ko smo poznali kavo z zamorčkom in začeli prisegati na tisto iz Portoroža. V zadnjih letih se pri nas vse več podjetij ukvarja z njo. »Kolektiv 22 smo slovenska družinska pražarna iz osrčja Julijskih Alp,« smo izvedeli na njihovi stojnici.
»Sestrsko-bratski navezi iz okolice Bleda je stara mama v zibelko položila ljubezen do kavnih zrn. Naša pražarna je v bližini vznožja Stola, številka 22 pa ponazarja letnico rojstva naše stare mame Tončke, stebra naše družine. V letu 2017 smo se začeli ukvarjati s praženjem kave z enim samim ciljem – ponuditi vrhunsko kavo z lokalno tradicijo. V naši pražarni ponujamo različne okuse kave, ki se vse leto spreminjajo glede na izvor kavnih zrn. Pred izbiro novih okusov si vedno vzamemo dovolj časa, da kave preizkusimo.«
Žganje iz kruha
Ob letošnji niti festivala, kjer sta se prepletali kava in hrana, so se predstavili zanimivi ponudniki dobre kave, kavnih napitkov, kavnih sladic in prigrizkov. Na okrogli mizi so publicist Noah Charney, slavni chef Janez Bratovž in Matthew Charlesworth iz vrhniške pivovarne Human Fish razpravljali o kavi in kulinariki, predvsem pa kako uživati v kavnih okusih v hrani in pivu. Obiskovalci niso samo poslušali, temveč tudi okušali, kar je pripravil kuharski mojster Bratovž.
Vsak obed se začne s pijačo, ki pospeši tek. V Žganjekuhi Kržič z Vrhnike so pripravili povsem inovativno žgano pijačo, brodko, ki jo pripravljajo iz kruha, povsem nov je tudi njihov džin, ki ga je, prav tako kot brodko, razvil Martin Kržič. Džin je bil posebno priljubljen ob lanskih decembrskih praznikih. »Tudi v Žganjekuhi Kržič smo šli v korak s časom, saj smo za kupce pripravili džin s Klanca, seveda, ker delujemo na Vrhniki, in z obveznimi Cankarjevimi brki na etiketi. Poleg brinja prevladujeta okusa pomaranče in cimeta,« je povedal Martin. Svetuje, da džin mešamo s tonikom thomas henry, ki ga pripravljajo s kavo. Za povsem samosvoj koktajl pa svetuje, da v kozarec nalijemo tretjino brodke, prav tako tretjino kuhane in odcejene kave in tretjino sladke smetane.
1. oktobra je mednarodni dan kave.
Slaščice vedno pridejo na koncu kosila ali večerje. Svojevrstna mojstra za sladkarije sta Nika Kolman in Anže Pavlovič, ki predstavljata Slaščice Gaja. »Nika je nosilka dejavnosti in glavna ustvarjalka, jaz pa sem po poklicu kuhar, tako da se spretno dopolnjujeva,« je povedal Anže. »Na festivalu kave redno sodelujeva, tokrat pa sva z Niko obiskovalcem, tudi v skladu v rdečo nitjo festivala, kavo in hrano, predstavila tiramisu, kavno panna cotto z višnjami in kavno tortico s kavno kremo iz maskarponeja.«
Tudi pivo z dodatkom kave
Ob dobri hrani se prileže dobro pivo. Slovenija je postala dežela malih pivovarn, kjer že šest let vztraja Pivovarna Pelicon iz Ajdovščine. Na vrhniškem festivalu kave so predstavili pivo coffee stout, torej z dodatkom kave, ki je temne barve, nefiltrirano, srednje grenko, in seveda z dodatkom slovenskega hmelja. »Pivo vsebuje kavo pražarne Escobar z Vrhnike. Vsebnost kofeina je manjša kot v skodelici kave. Na festivalu smo predstavili še en naš povsem nov izdelek, to je hoppy tonic, ki smo ga razvili pred kratkim,« je povedala Anita Pelicon.
In kaj so modrovali slovenski kuhar, ameriški publicist in avstralski pivovar? Da sta kava in pivo še kako primerni sestavini v kulinariki, prva veliko bolj v slaščicah kot pa na primer pri mesu, in ravno obratno velja za pivo. Meso bo hvaležno, če ga bomo polili s pivom, na primer na žaru, slaščice pa nekoliko manj.
Kavo odkrile kamele
Po legendi naj bi bilo odkritje poživilnih učinkov kave naključno. Neki pastir, ki je pasel kamele ali po drugih virih koze, naj bi se v kraljestvu Jemen potožil menihom, da njegove črede večkrat prebedijo noč, hkrati pa tudi čudno poskakujejo in poplesujejo. Menihi so bili prepričani, da je čudno obnašanje povezano z nečim, kar so živali pojedle, zato so neke noči odšli s pastirjem za čredo. Tam so našli grmičje z rdečimi plodovi, ki so jih jedle živali. Eden od menihov je plodove prevrel in pil prekuhano pijačo. Ugotovil je, da ga je tekočina obdržala budnega vso noč.
Po legendi naj bi bilo odkritje poživilnih učinkov kave naključno. Neki pastir, ki je pasel kamele ali po drugih virih koze, naj bi se v kraljestvu Jemen potožil menihom, da njegove črede večkrat prebedijo noč, hkrati pa tudi čudno poskakujejo in poplesujejo. Menihi so bili prepričani, da je čudno obnašanje povezano z nečim, kar so živali pojedle, zato so neke noči odšli s pastirjem za čredo. Tam so našli grmičje z rdečimi plodovi, ki so jih jedle živali. Eden od menihov je plodove prevrel in pil prekuhano pijačo. Ugotovil je, da ga je tekočina obdržala budnega vso noč.
Čeprav se Vrhnika po številu prebivalcev ne more postaviti ob bok velikim kavnim prestolnicam, se organizatorji trudijo, da z vsebino in ponudbo sledijo svetovnim kavnim trendom.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
22:45
Profesionalec