NAJ PIRHI SLOVENSKIH NOVIC

Ocenili smo jih 200!

V sklopu 25. natečaja prispelo največ pisanic v sodobni kategoriji. Nagrajence bomo objavili v soboto.
Fotografija: Franc Kerč je okrasil pisanke z debelimi barvitimi vrvicami. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Franc Kerč je okrasil pisanke z debelimi barvitimi vrvicami. Foto: Dejan Javornik

V uredništvo Slovenskih novic smo v sklopu jubilejnega 25. natečaja za Naj pirhe Slovenskih novic do včeraj prejeli več kot 200 velikonočnih pirhov. In to kljub izrednim razmeram zaradi pandemije. Največ smo jih našteli v sodobni kategoriji, a tudi v preostalih dveh, v otroški in tradicionalni, imamo kaj videti.


Zato sta imela etnolog prof. Janez Bogataj in njegova ocenjevalna komisija tudi tokrat precej težko delo.
Franci Kerč iz Domžal nam je poslal pisanke, ki jih je ovil v debele volnene niti. Tako so nastali mavrični pirhi, na katerih se prepletajo modra, rumena in rdeča vrvica.
 

Domiselne umetnine


Pri nekaterih pisankah smo se kar težko odločili, v katero kategorijo naj jih uvrstimo.
Joža Jamšek, že večkrat nagrajena umetnica na minulih natečajih, nam je denimo poslala pisanke, okrašene z naravnimi rastlinami. Gre za filigransko natančno in sila občutljivo delo, saj je najprej nabrala rastline, nato pripravila jajce in ga obarvala za podlago, nato pa nanj zalepila izbrano spomladansko rastlino, recimo mačice. Uporabila je povsem naravne materiale, barvno prelivanje je dosegla zgolj z izbiro podlage in lepljenjem ustrezne rastline.


A prof. Bogataj je pojasnil, da na ta način v preteklosti niso krasili pisank, zato njene spadajo v moderno kategorijo.
Posebno pozornost je komisija namenila izdelkom otrok, ki v svoji kategoriji niso imeli omejitev. Tako nam je Manica Lesjak iz Zakla pri Podlehniku poslala pisanki, ki ju je okrasila tako, da je na lupino nalepila raznolika semena v rjavi in črni barvi ter ustvarila svoj vzorec.
Spoštovani bralci, ocenjevalna komisija pod vodstvom etnologa prof. Bogataja je kar dolgo izbirala najlepše v treh kategorijah, ki bodo bogato nagrajene. Kot verjetno veste, tudi letos ne bo druženja in slavnostne podelitve. Kljub temu bomo v soboto, v pričakovanju velike noči, največjega krščanskega praznika, objavili nagrajence letošnjega 25. natečaja za Naj pirhe Slovenskih novic. Zaradi razmer smo se odločili, da vam po razglasitvi nagrajencev vse pisanke pošljemo nazaj po pošti. Do takrat pa vam želimo mirne dneve. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije