NOVA KOLESARSKA POT

Od Kobarida do Albanije

Čez 14 dni naj bi se odprla edinstvena kolesarska pot, dolga več kot 5000 kilometrov.
Fotografija: Povezuje osem držav Zahodnega Balkana. FOTO: Bogdan Lazar/Getty Images
Odpri galerijo
Povezuje osem držav Zahodnega Balkana. FOTO: Bogdan Lazar/Getty Images

Ljubitelji kolesarjenja že nestrpno pričakujejo 31. julij, ko naj bi končno zaživela Trans Dinarica, prva in edina kolesarska pot, ki povezuje vseh osem držav Zahodnega Balkana. Nad njo se navdušujejo po vsem svetu, saj jo turistični vodniki opisujejo kot eno najbolj avanturističnih in najlepših tovrstnih poti na stari celini. Dolga je več kot 5000 kilometrov in speljana mimo čudovitih naravnih in kulturnih kotičkov, tudi tistih s seznama Unescove dediščine.

Razdeljena je na približno sto etap, vsaka je dolga 50 kilometrov, kako hitro ali počasi jo bodo kolesarji premagali, pa je odvisno od njih. Začetek Trans Dinarice je v Kobaridu, čeprav se lahko vsakdo nanjo vključi kjer koli, prav tako jo lahko kjer koli zapusti. Iz Kobarida bodo šli kolesarji prek Goriških brd in Nove Gorice na Hrvaško, nato v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Albanijo, Severno Makedonijo, na Kosovo in v Srbijo.

Uživajte v lastnem tempu

»Od začetka snovanja poti pa vse do danes je naša prioriteta popotnikom ponuditi način, kako varno in z lastnim tempom uživati med raziskovanjem Zahodnega Balkana. Ker so ljudje v regiji izredno prijazni in gostoljubni, zgodovina in kultura pa neverjetno bogati, je prav ta del Evrope kot nalašč za kolesarjenje,« je dejal Jan Klavora iz ekipe GoodTrail, ki ustvarja pustolovske turistične poti po vsem svetu in tudi Trans Dinarica je bila njihova zamisel.

Od Kobarida se bodo kolesarji spustili južno prek Goriških brd in Nove Gorice na Hrvaško. FOTO: Uwe Moser/Getty Images
Od Kobarida se bodo kolesarji spustili južno prek Goriških brd in Nove Gorice na Hrvaško. FOTO: Uwe Moser/Getty Images

»Upamo, da bodo popotniki izkoristili pot za uživanje na kolesu, bolj kot kar koli pa upamo, da bodo občutili čarobnost, ki smo jo med kolesarjenjem po regiji občutili mi,« je še dejal Klavora. Poleg Lonely Planeta, ki je pot razglasil za eno najboljših popotniških poti v letošnjem letu, so nad njo navdušeni tudi ustvarjalci portala Time Out, ki so jo uvrstili med 11 najboljših popotniških idej v Evropi.

Podrobni načrt poti z informacijami o posamezni državi, priporočili, kaj obiskati, kjer prespati in kaj prigrizniti, bo na voljo 31. julija na spletni strani www.transdinarica.com. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije