MOČNO NERUJE

Poplavljalo hiše, plaz zasul cesto, reševali mladoletne skavte

Nevihte v noči na soboto povzročile številne težave. Skupno so zabeležili okrog 200 dogodkov.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/delo

Obilne padavine v petek zvečer in v noči na soboto so povzročile številne težave na območjih regijskih centrov za obveščanje Slovenj Gradec, Kranj, Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto in Brežice, skupno so zabeležili okrog 200 dogodkov.

Gasilci 49 prostovoljnih društev gasilskih enot in sedmih poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda morali prečrpavati vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij, so še sporočili iz Centra za obveščanje RS.

8.56 Neurje, ki je v petek zvečer in ponoči zajelo velik del Slovenije, je povzročilo nekaj težav tudi na Hrvaškem. Vreme je prizadelo zlasti Zagreb, kjer je poplavilo nekaj ulic, zaradi poplavljenih kleti in porušenih dreves so morali posredovati tudi gasilci.

Celinski del Hrvaške, zlasti Zagreb z okolico, je ponoči zajela napovedana nevihta, ki je naznanila konec dolgega vročinskega vala, poroča hrvaški spletni portal Index. Večji del noči je deževalo in grmelo, pihal je močan veter. V hrvaški prestolnici je ob nalivu poplavilo nekaj ulic, zrušilo se je več dreves. Gasilci so po navedbah poveljstva civilne zaščite opravili približno 30 intervencij, večinoma zaradi poplavljenih stanovanj ali kleti ter padlih dreves na javnih površinah.

Tudi na Hrvaškem napovedujejo, da bo vročinski val danes nekoliko popustil, čeprav bodo temperature ponekod še vedno dosegale tudi do 30 stopinj Celzija. Predvsem v vzhodnem delu države so možne plohe in padavine.

8.06  Občine Solčava, Laško in Mozirje je v petek zvečer prizadelo hudo neurje. Kot je za STA danes povedala solčavska županja Katarina Prelesnik, so v Logarski dolini reševali dva planinca, plaz pa je zasul cesto proti slapu Rinka v Logarski dolini. Težave so tudi zaradi številnih hudournikov.

Cesta proti slapu Rinka je od Logarskega kota naprej zaprta za promet. Na njej je veliko kamenja, ki ga bodo v naslednjih dneh po navedbah županje skušali odstraniti. Reka Savinja ni preveč narasla, tako da je ostala v strugi. Z močnim neurjem so se soočili tudi v Občini Laško. Kot je za STA povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Laško Matej Špiler, je Savinja ostala v strugi, težave pa so jim povzročile meteorne vode, ki so zalile tamkajšnji dom starejših in Thermano Laško, tako da je bilo treba črpati vodo.

Tudi državna cesta Celje-Zidani Most je bila poplavljena, prav tako nekaj podvozov. Poplavljena je bila tudi dovozna cesta proti Zdravilišču Laško. Posledice neurja pa so gasilci že sanirali. Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je za STA dejal, da je bilo v petek zvečer najhuje v naselju Lepa Njiva, kjer je hudournik Ljubija zasul cesto, poplavljene pa so tudi tri hiše. Škoda je precejšnja, je ocenil. Pristojne službe so že na terenu in odstranjujejo kamenje s ceste v Lepi Njivi. Nekaj nevšečnosti je neurje povzročilo še v občinah Šoštanj in Velenje.

7.46 V občini Dravograd je dež sprožil dva zemeljska plazova, eden je zaprl glavno cesto Radlje-Dravograd, drugi ogroža stanovanjsko hišo v naselju Bukovje. Hudournik je v Sv. Duhu v občini Dravograd odnesel most do kmetije, v občini Mozirje pa je odnesel cesto in poplavil stanovanjsko hišo. 

7.30 Ob 21.54 je v Stari Fužini zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša. Zgorel je del pročelja in del ostrešja. Gasilci PGD Stara Fužina in Bohinjska Bistrica so požar pogasili. Nekaj minut kasneje so posredovali gorski reševalci postaje GRS Bohinj na grebenu Vratca - Vogel, kjer so reševali pet mladoletnih skavtov, ki so zaradi slabega vremena obtičali. Podhlajene skavte so oskrbeli in pospremili do terenskih vozil s katerimi so jih nato prepeljali v dolino.

V naselju Kokra je narasel potok odnesel most in poplavil več objektov. Odprava posledic v nočnem času ni bila mogoča, z aktivnostmi se bo nadaljevalo 20.7.2024. Zaradi močnega neurja so gasilci PGD Preddvor pospremili 47 skavtov iz tabora v Kokri do enega od turističnih objektov.

Strele so poškodovale tri stanovanjske objekte, v enem primeru je ogenj poškodoval fasado in ostrešje stanovanjske hiše. Zaradi razmočenega terena so se podirala drevesa, ki so zapirala ceste, poškodovala hiše in osebna vozila, navajajo v centru za obveščanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije