ORANŽNO OPOZORILO ZA VSO SLOVENIJO

Razmere so resne: Poveljnik civilne zaščite izdal odredbo o pripravljenosti

Plohe in nevihte se bodo začele pojavljati danes proti večeru.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

Agencija za okolje (Arso) je oranžno opozorilo zaradi obilnih padavin za četrtek razširila na vso Slovenijo. Opozorilo za celotno državo velja do petka zjutraj, ko oranžno opozorilo ostaja za vzhodno polovico države. Opozarjajo na možnost neviht z močnimi nalivi in sunki vetra ter poplavljanje hudourniških vodotokov.

Plohe in nevihte se bodo začele pojavljati danes proti večeru. Ponoči se bodo padavine okrepile in širile proti vzhodu. V četrtek bo oblačno s plohami in nevihtami, popoldne bo zapihal okrepljen severni veter, zvečer pa na Primorskem burja, napovedujejo na Arsu.

Po besedah meteorologa Blaža Štera bo za izrazito vremensko spremembo krivo ciklonsko območje, ki bo začelo nastajati nad severnim Sredozemljem. »Vemo, da je morje v tem času zelo toplo in ima veliko vlage. Ta sredozemski ciklon bo prinesel južne vetrove. Padavine bodo začele nastajati na naših zahodnih gorskih pregradah in pričakujemo, da bodo prve plohe in nevihte zlasti v zahodnih krajih, proti jutru pa se bodo verjetno še nekoliko okrepile in se pomaknile nad osrednjo in tudi vzhodno Slovenijo,« je pojasnil v izjavi za medije.

Do petka zjutraj lahko v zahodni polovici Slovenije pade od 90 do 140, drugod od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter. Ob nalivih bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod, predvsem v osrednji in severni Sloveniji.

Ohladitev bo občutna, čez dan se bo ponekod ohladilo tudi za deset stopinj Celzija

 

Možne so poplave hudourniških vodotokov in manjših rek, zlasti na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja in na Gorenjskem, dopoldne in čez dan pa tudi v osrednji in severni Sloveniji.

Občutno se bo ohladilo, meja sneženja pa se bo v noči na petek ponekod spustila na 1400 metrov. V petek popoldne bodo padavine oslabele in ponehale v večini Slovenije, razen na severovzhodu Slovenije, še napovedujejo na Arsu. »Sprememba bo izrazita, kajti čez dan se bo ponekod ohladilo tudi za deset stopinj Celzija,« napoveduje Šter. 

Poveljnik Civilne zaščite izdal odredbo o pripravljenosti v več delih države

Ob napovedanih nalivih se lahko zaostrijo tudi hidrološke razmere, možne je poplavljanje vodotokov. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je zato izdal odredbo o pripravljenosti na območjih severne Primorske, Gorenjske, Notranjske, osrednje Slovenije, Koroške in zahodne Štajerske. Odredba bo veljala danes od 22. ure do četrtka do 22. ure.

»Verjetnost za poplave je največja na območju Vipave, na območju Idrijskega in pa Škofjeloško-Cerkljanskega hribovja, pa tudi v večjem delu Gorenjske. Izključena ni tudi v nekoliko vzhodnejših krajih, se pravi v osrednji Sloveniji, tudi v severni Sloveniji, se pravi na območju Zasavja, pa v Savinjski regiji, če bodo intenzivni pasovi padavin trajali več ur,« je za Radio Slovenija dejal hidrolog Andrej Golob. Golob prebivalce poziva, da so danes in v četrtek pripravljeni in previdni. V primeru, da se znajdejo na območjih poplav, jih prosi, da ravnajo samozaščitno in, da upoštevajo navodila enot za zaščito in reševanje, ki bodo prav tako v pripravljenosti. Hidrološke razmere se lahko zaostrijo tudi na območju lanskih poplav, je dodal Golob. Zaradi padavin v sosednji Avstriji pričakujejo tudi naraščanje porečja Drave in Mure, ki pa naj bi se sicer razlivali na običajnih poplavnih območjih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije