Oskar za krško viljamovko zimo
To, kar so v filmski industriji oskarji, so na področju pridelave alkoholnih pijač medalje, ki jih podeljujejo na tekmovanju IWSC v Londonu. International Wine & Spirit Competition je letno tekmovanje vina in žganih pijač, ki ga je leta 1969 ustanovil nemško-britanski enolog Anton Massel. Na letošnjem se jih je za naziv najboljše žgane pijače potegovalo 98.
Viljamovka z imenom Zima, pridelana v krškem Evrosadu, je s 93 točkami prejela srebrno medaljo. »Nagrajena zima je letnik 2022, za slovenski trg je nagrajena serija z novo etiketo, ki je v slovenskem jeziku,« je povedal Boštjan Kozole, direktor Evrosada. »Velik del uspeha zime lahko gotovo pripišemo postopku njene predelave. Pripravljena je po klasičnem, 50 let starem receptu. Surovine so skrbno izbrane, brez dodanih arom, barvil ali okusov,« povedo v Evrosadu. Zanjo uporabljajo le najboljše hruške iz nasadov, ki so na lokaciji, kjer se je leta 1952 začelo sodobno sadjarstvo v Posavju. Hruške so ročno obrane, skrbno uležane in kuhane v majhnih serijah, kar viljamovko bogati z unikatnim okusom. »Unikatni značaj zime izvira iz spoštovanja posavske narave, tradicionalne slovenske žganjekuhe in bogate sadjarske dediščine,« dodajajo. »Visoka ocena na prestižnem tekmovanju potrjuje kakovost naše viljamovke,« je ponosen Kozole, ki se pohvali, da je pred štirimi leti zima že posegla po zlati medalji, saj je prejela 95 točk.
Sicer pa v Evrosadu, ki je največji slovenski pridelovalec sadja in zelenjave, viljamovko pridelujejo že desetletja, pod blagovno znamko Zima pa jo tržijo že dobrih deset let. Ime Zima je dobila, ker jo pač delajo pozimi, poleg tega je zima blago zveneča beseda, ki nekaj pomeni le v slovanskem jeziku.