OB 80. LETNICI BOJA

Petanjski Vrt spominov in tovarištva bogatejši za spominsko brezo (FOTO)

Zasadili so jo v spomin na 80. obletnico boja 4. bataljona Cankarjeve brigade na Dolenjskem.
Fotografija: V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, so zasadili brezo in se spomnili pobitih partizanov. FOTO: Dani Mauko
Odpri galerijo
V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, so zasadili brezo in se spomnili pobitih partizanov. FOTO: Dani Mauko

Letos mineva 80 let boja 4. bataljona Cankarjeve brigade na Javorovici, v Občini Šentjernej. In v spomin na to pomembno obletnico iz 2. svetovne vojne, so v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih zasadili spominsko brezo v spomin borcem za njihov boj in tragedijo.

Po izčrpni predstavitvi dogajanja pred osmimi desetletji na Javorovici, predsednika uprave Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Marjana Šiftarja, ki je predstavil tudi zgodovino Prekmurja s poudarkom na predstavitvi vrta, so desetine zbranih, med katerimi je bil tudi predsednik ZVVS, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, člani spominskega odbora Cankarjeve brigade idr., so jih nagovorili tudi gostitelj, župan Občine Tišina Franc Horvat, Nada Mladenovič, tajnica združenja ZB za vrednote NOB Murska Sobota, Matjaž Zagorc, predsednik ZB za vrednote NOB Šentjernej in podpredsednik Skupnosti borcev Cankarjeve brigade, Boris Hren.

FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko

V kulturnem programu je nastopila pevska skupina Prekmurci s Tišine, z recitacijami članice spominskega Gorjanskega bataljona Terezije Potočar in himno Gorjanske čete pa so se v prisotnosti praporščakov, članov 1. spominskega Gorjanskega bataljona, spomnili hrabrih Cankarjevcev in ustanovitelja Vrta spominov in tovarištva dr. Vaneka Šiftarja. Ob zvokih harmonike in ubranemu petju skupine Prekmurci sta nato Matjaž Zagorc in Borut Likar slovesno posadila spominsko navadno brezo, čemur je sledilo tovariško druženje.

Ob 80. letnici boja

Ob 80. letnici boja 4. bataljona Cankarjeve brigade na Javorovici, dodajamo kratki povzetek zgodovinskih dejstev: Mogočni Gorjanci so s košatimi stoletnimi gozdovi in globokimi grapami nudili varno zavetje borcem za svobodo slovenskega naroda. Gorjanci in Podgorjani so zagotavljali partizanom močno izhodišče za uspešne bojne akcije proti okupatorju in njegovim pomagačem. Javorovica je bila mirna vasica visoko v osrčju Gorjancev (618 metrov nad morjem). Po kapitulaciji Italijanov so se v vasi naselili borci Gubčeve brigade, v februarju 1944. leta pa 4. bataljon Cankarjeve brigade.

FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko

Javorovica je bila izhodišče za njegove borbene akcije. Sovražnik je nenehno poskušal prek Javorovice razbiti partizansko blokado Novega mesta, kar pa mu ni uspelo. Sredi februarja je zavzel Javorovico, pa so ga hrabri Cankarjevci z naskokom pregnali v dolino. 16. marca pa je Nemcem in domobrancem uspelo presenetiti partizanski bataljon; obkolili so ga ter na to zverinsko pobili skoraj vse borce 4. bataljona Cankarjeve brigade. Na pordečelem snegu na Gorjancih je obležalo 113 partizanov in partizank. Sovražnik je zajel 33 partizanov, ki so jih v kotanji pod cerkvijo zločinsko pobili....Celo mrtvim niso domobranci prizanesli. Oropali so jih in mnoge tudi zverinsko razmesarili... (iz gradiva Združenja ZB za vrednote NOB Šentjernej in Skupnosti borcev Cankarjeve brigade).

FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko

»S svojo krvjo so borci, partizani domoljubi, 4. bataljona Cankarjeve brigade dobesedno napojili ta košček slovenske zemlje... Danes je čas, da se v globoki hvaležnosti poklonimo spominu žrtev osvobodilnega boja, spominu boja Davida z Golijatom... Zato prelita kri za domovino ni bila samo kri junakov, temveč tudi kri mučencev ...« (škof. dr. Vekoslav Grmič, med mašo na Javorovici, 1996).

FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko
FOTO: Dani Mauko

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije