INTERPELACIJA NI USPELA

Po dolgem času se je v parlamentu oglasil Janša, Fajonova ostaja ministrica

Glasovanje o interpelaciji ministrice Fajon: 22 za, 52 proti.
Fotografija: Janez Janša po dolgem času v državnem zboru. FOTO: zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Janez Janša po dolgem času v državnem zboru. FOTO: zaslonski posnetek

»Si predstavljate, da bi bila situacija drugačna? Da bi bila poleti na oblasti druga vlada in bi omogočili zbiranje podpisov samo Anžetu Logarju? Trg pred državnim zborom bi bil poln protestnikov ...« je svoj govor v državnem zboru, kjer je danes potekala interpelacija zunanje ministrice Tanje Fajon, začel predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

»Trg pred državnim zborom bi bil poln protestnikov, naslovi v medijih in televizijah bi goreli od obsojanja. Zbiranje podpisov je del izvajanja pasivne volilne pravice. To mora biti pod enakimi pogoji zagotovljeno vsem. Če je bilo kadar koli prej različno tretirano, je bilo tudi takrat narobe,« je svoje stališče pojasnil Janša in povedal, da so na to, da so šle stvari v primeru zbiranja podpisov in afere Kajzer zelo narobe, opozarjali že prej, preden je depeša prišla v javnost, ampak so bili preslišani ali utišani. 

Spomnimo, da je v depeši, ki jo je veleposlanik Tone Kajzer poslal predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa jo je objavil na twitterju, prošnja kandidatke Nataše Pirc Musar za predsednico republike, naj se na veleposlaništvih objavi njen naslov z namenom zbiranja podpisov volivcev. O tem več preberite tukaj.

Interpelacija Tanje Fajon, 10. 11. 2022, Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik
Interpelacija Tanje Fajon, 10. 11. 2022, Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik

»Ministrica je povedala, da je bila narejena natančna forenzična preiskava, kdaj je bila depeša poslana, kakšen je bil kot, pod katerim je bila slikana in pod kakim kotom je bila objavljena. Verjemite mi, da bo nekoč narejena tudi forenzična preiskava motiva te zlorabe pasivne volilne pravice. In se bo ugotovilo, kdo je kdaj s kom govoril, kdo je kakšne maile poslal, kako naj se pomaga Nataši Pirc Musar, ker ji je šlo zelo počasi in slabo z zbiranjem podpisov. In zato se je ta mašinerija vključila. Nekateri so podpise zbrali v treh dneh, nekaterim pač ni šlo, zato so se usedli skupaj in tuhtali, kako bi se to pospešilo. Zato so bile vse te depeše ...« Tako je Janša v državnem zboru še enkrat obrazložil in ponovil svoje že znano stališče, da veleposlanik Tone Kajzer ni kršil nobenega predpisa, ker ni seznanil nobene nepooblaščene osebe. 

Fajonova zavrača očitke

Ministrica za zunanje zadeve je v svojem zagovoru zavrnila očitke in pojasnila, zakaj je odpoklicala veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. V postopku so namreč ugotovili, da je veleposlanik Kajzer nepooblaščeno posredoval depešo, in to nepooblaščenim osebam. Kot je povedala, je vsebina depeše ali stopnja njene tajnosti nerelavantna. Veleposlanik je kršil zakonodajo in je dal prednost stranki pred državo. »Podpisniki interpelacije mi očitajo, da je bil odpoklic veleposlanika nesorazmeren. Alternativa je, da bi njegova dejanja dobila legitimnost in se multiplicirala,« je poudarila. Zatrdila je tudi, da se je pred odpoklicem posvetovala s predsednikom Borutom Pahorjem. »Vsem nam je jasno, da interpelacija nima osnove in da gre zgolj za napad, s katerim si opozicija ustvarja populistično politično kampanjo,« je še dejala Fajonova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije